FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Globális túlfogyasztás napja

Ma értük el az idei évben globálisan a túlfogyasztás, vagy túllövés napját. Ez az a nap, amikorra elfogyasztjuk mindazt, amit a bolygó egy egész év alatt elő tud állítani. Pénzügyileg kifejezve, eddigre éltük fel az idei év kamatjövedelmét, most már a félretett tőkéből költekezünk.

A túlfogyasztás, vagy túllövés napja az elmúlt fél évszázad alatt egyre előrébb tolódott, karácsony tájékáról nyár közepére. Évről évre egyre jobban éljük fel tehát tartalékainkat, s a bolygó egyre kisebb tőkéből tud kamatot képezni.

S mielőtt azt gondolnánk, mi magyarok szerencsésebb helyzetben vagyunk, érdemes egy pillantást vetni arra az ábrára, amely számos ország idei túllövés napját mutatja. Hazánk az első harmadban található, május 25-i dátummal.

A mutatót számoló és közzétevő Ecological Footprint Network azonban megoldási javaslatokat is ad, miként lehetne a túlfogyasztás napjáig terjedő időt minél inkább nyújtani az év vége felé.

forrás: Jövő Nemzedékek Szószólója

Előző cikk

Erdőtüzek Horvátországban

Következő cikk

KAP-RD60-2-24 - társadalmi egyeztetés




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version