FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Soproni Egyetem tanévnyitója

Csaknem 1500 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait idén szeptembertől a Soproni Egyetemen. Az elsőéveseket felújított kollégiumok és intézményi fejlesztések várják a hűség városában – hangzott el az intézmény központi tanévnyitóján, csütörtökön, Sopronban.

Magyarország 2,3 millió hektárnyi, erdei fafajokkal borított területe hosszú távon biztosítja az utánunk következő nemzedékek számára a megfelelő életminőséget. Ezt a folyamatosan bővülő nemzeti zöldvagyont a Soproni Egyetemen képzett erdészeink, természetvédelmi és vadgazda szakembereink gondozzák – hangsúlyozta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője az eseményen.

Kiemelte, természetesen nem csupán az erdészeké főszerep, és nem csak az erdészképzés szükséges ahhoz, hogy zöldvagyonunkkal helyesen és fenntartható módon gazdálkodjunk. Az erdőkre épülő ipar a körkörös gazdaság, azaz a fenntarthatóság egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező, működő gyakorlata. Ezért is fontos, hogy a Soproni Egyetemen faipari és közgazdaságtudományi képzés is zajlik, mert a jól működő erdő alapú gazdasághoz kiváló, a természeti értékeket értő és azok iránt elkötelezett közgazdászokra, leginkább pedig kreatív faipari szakemberekre is szükség van – emelte ki Szentpéteri Sándor.

Fotó: Szalay Károly

A Soproni Egyetem olyan eredményekről tud beszámolni, amelyek megfelelő válaszokat jelenthetnek a klímaváltozás kezelésére. Mindezek az ismeretek pedig hatékonyan eljutnak nemcsak a hallgatókhoz, hanem a gyakorló szakemberekhez is. Elég csak az egyetem jelentős szerepvállalásával megalakított Erdészeti Ágazati Tudásközpont legújabb programjára, az erdészeti bemutató üzemekben folyó tudásátadásra gondolni, melynek keretében 750 millió forintos keretből gazdálkodva fejleszthető az Agrárszakképzési Centrumok eszközparkja és szervezhetők az erdőgazdálkodók számára szóló események – húzta alá a főosztályvezető.

A Soproni Egyetemen folyamatos a munka és a fejlesztés. A sikeres felvételi eredmények alapján várható, hogy jövőre az intézmény átlépi a 4000 fős hallgatói létszámot. Erre az oktatók is készülnek, digitális tananyagok, oktatási megoldások fejlesztésével.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Aszálykár közel 400000 hektáron




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…
Exit mobile version