FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Saághy István szobra készül

Szobrot állítanak Saághy Istvánnak, a Kámoni Arborétum alapítójának. Hamar Sándor székely fafaragó mester egy héten át dolgozott a műalkotáson, ami a II. Nemzetközi Képzőművész Biennálén kerül majd végleges helyére a botanikus kertben, november 9-én.

Ékvésővel és ütlegelővel készül a felirat Saághy István mellszobrához. Az arborétum alapítóját ábrázoló alkotás párját 13 évvel ezelőtt szintén Hamar Sándor székely fafaragó mester készítette; Bánó Istvánról, a kámoni élőfagyűjtemény megmentőjéről. Saághy István dendrológus szobrához a Szombathelyi Erdészeti Zrt. adta a tölgyfa rönköt.

Hamar Sándor – fafaragó mester
Nagyrészt kézimunka, amit lehetett, azt gépesítettünk rajta, egy elég nagy méretű, ugye, ez olyan 60-as, 70-es átmérőjű tölgy, és ez a kemény tölgy az egyik legkiválóbb alapanyag, ami ellenáll a természetnek.

Régi fényképek és fotó-animációs technológia is segített a szobor megalkotásában. Hamar Sándor lakhelyén, a legkeletibb székely városként ismert Kézdivásárhelyen általában székelykaput, kopjafát és bútorokat készít.

Hamar Sándor – fafaragó mester
Elég nagy munka a szobrászat, ugye, és tulajdonképpen én fafaragást tanultam, én népfőiskolát végeztem, de a szobrászat ez ilyen autodidakta módon van, és hát.. jó érzés

Saághy István szobra az arborétum bejárata felé néz majd, épp, mint a Bánó István-emlékmű. November 9-én, a Természet és Művészet – Nemzetközi Képzőművész Biennálé zárórendezvényén leplezik majd le a műalkotást.

forrás: TVSzombathely

Előző cikk

Segítségért kiált a Föld

Következő cikk

Fákat, és gondolatokat is ültetünk...




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version