Évértékelő szakmai fórum Alsóperén / Érdi kikapcsolódás – látogatás a Beliczay-szigeten / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben / Vadvilág – 52 hét, 52 csoda – Fényképes visszatekintés 2022-re / Erdő Ernő bácsi meséi – A fakivágás / Gasztro percek – Lencsegulyás
Évértékelő szakmai fórum Alsóperén
A vadásztársaságok körében már régi hagyomány, hogy az év vége közeledtével összegyűlnek egy hivatásos vadász szakmai nap kapcsán. A tavalyi szakmai fórumot az OMVK Veszprém Megyei Területi Szervezete Alsóperén tartotta. A megjelentek egy tájékoztatót hallhattak a hazai vadgazdálkodási eredményekről és a vadászok előtt álló feladatokról.
Érdi kikapcsolódás – látogatás a Beliczay-szigeten
Érd város határában elterülő Beliczay-sziget jelenti a helyi lakosok számára azt a környezetet, ahová napi szinten ki tudnak járni kikapcsolódni, kirándulni. A tavalyi évben a területen jelentős erdőfelújítás zajlott, így a korábbi nemesnyár faültetvény helyén változatos fafajokból álló erdő született meg a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészei munkája nyomán.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben
Az erdőben folyó munkáknál a tavasz és az ősz az erdősítések ideje. A faállomány ápolása nemcsak új fák ültetését jelenti, hanem a fakitermelést is magában foglalja. Ennek módjáról tudhatunk meg többet ebből a kisfilmből.
Vadvilág – 52 hét, 52 csoda – Fényképes visszatekintés 2022-re
Véget ért a 2022-es esztendő. Nos, ilyenkor szükséges az idő a még friss, immár tavalyi emlékek rendszerezésére, a szigorú válogatásra, arra, hogy a teljes, többezres képanyag alapbora a válogatott csodák képi aszújává érjen és később majd, évtizedek távlatában is méltó módon állítson emléket 2022-nek, a mindennapi vadvilág tekintetében.
Erdő Ernő bácsi meséi – A fakivágás
Leginkább öreg, korhadt, ezért fizikailag is veszélyes fákat szükséges kivágni, például egy nagyvárosban. Kint az erdőben fakitermelési célból vágnak ki akár fiatalabb, egészséges fákat is, hogy tűzifa, bútor-alapanyag legyen belőlük, de az ilyen erdőket eleve azért ültetik, hogy a fákat ily módon hasznosíthassák.
Gasztro percek – Lencsegulyás
Pörkölt alap – Összevágjuk a sertéscombot 1,5×1,5 cm-re, felkockázzuk a füstölt szalonnát és a vöröshagymát. Aranysárgára pirítjuk, majd teszünk bele színes paprikát, őrölt köményt, tv paprikát, paradicsomot. Ezzel lényegében összeállítunk egy pörkölt alapot. Lencse – A lencsét felrakjuk főni, benne a felkockázott sárgarépával, petrezselyemgyökérrel. Ízesítjük, majd összekeverjük a pörkölttel. A végén belekarikázzuk a füstölt kolbászt, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Jó étvágyat!
A teljes adás (26:00)
– Évértékelő szakmai fórum Alsóperén
– Érdi kikapcsolódás – látogatás a Beliczay-szigeten
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben
– Vadvilág – 52 hét, 52 csoda – Fényképes visszatekintés 2022-re
– Erdő Ernő bácsi meséi – A fakivágás
– Gasztro percek – Lencsegulyás
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM