FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU 2021: az energia termelésben a legnagyobb tételt a megújulók adták

Vízerőmű gát a folyón, vízkibocsátás a tározóból, légifelvétel (AdobeStock)

Az EU-ban az energiatermelés különböző energiaforrások között oszlik meg: szilárd tüzelőanyagok, földgáz, nyersolaj, nukleáris energia és megújuló energia (például biomassza, víz-, szél- és napenergia).

2021-ben az EU primerenergia-termeléséhez legnagyobb mértékben a megújuló energiaforrások járultak hozzá (az EU teljes energiatermelésének 41%-a). Ez 2016 óta így van, amikor a megújuló energiaforrások először előzték meg a nukleáris energiát. Az atomenergia (31%) volt a második legnagyobb forrás, amelyet a szilárd tüzelőanyagok (18%), a földgáz (6%), a kőolaj (3%) és az egyéb (0,2%) követett.

Adatforrás: nrg_bal_s 
Megújulók, nukleáris, szilárd, földgáz, nyersolaj, egyéb.
Az energiatermelés az EU országaiban

Az energiatermelés az egyes EU-tagállamokban nagyon eltérő volt.

Máltán 2021-ben a megújuló energia volt az elsődleges termelés kizárólagos forrása (más szóval, ez az ország nem termelt más típusú energiát). A megújuló energia több uniós országban is a fő forrást jelentette, 95% feletti részesedéssel Lettországban (közel 100%), Portugáliában (98%) és Cipruson (96%).

Lengyelországban (72%), Észtországban (56%) és Csehországban (45%) a szilárd tüzelőanyagok voltak a fő energiaforrás.

A földgáz részesedése Hollandiában (58%) és Írországban (42%) volt a legnagyobb; a fő energiatermelési forrás a megújuló energiaforrások és a bioüzemanyagok voltak 49%-kal). Eközben a kőolaj részesedése Dániában volt a legnagyobb (35%; fő forrása a megújuló energiaforrások és bioüzemanyagok voltak 48%-kal).

Az energiatermelés az EFTA-országokban

Míg Izlandon a megújuló energia az elsődleges termelés 100%-át tette ki, addig Norvégiában csak 7%-át, ahol a földgáz (47%) és a kőolaj (45%) részesedése volt a legnagyobb.

Az EU-ban termelt energia a fogyasztásnak csak 42%-át fedezte.

2021-ben az energiatermelés az energiafogyasztásnak csak 42%-át fedezte, ami miatt az EU harmadik országokból származó importra szorult. Ezért ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az EU energiaszükségleteiről, a termelést az importtal együtt kell szemlélni.

2021-ben a fő importált energiatermék a kőolajtermék (beleértve a nyersolajat is, amely a fő összetevő) volt, amely az EU-ba irányuló energiabehozatal közel kétharmadát tette ki (64%), ezt követte a földgáz (25%) és a szilárd fosszilis tüzelőanyagok (6%).

Szeretne többet megtudni?

Az energiáról további információkat talál az Eurostat Shedding light on energy in the EU című interaktív kiadványának 2023-as frissített kiadásában.

Ez a kiadás összefoglalja és összegyűjti a 2021-re vonatkozóan közzétett összes főbb mutatót, valamint a 2022 első félévére vonatkozó legfrissebb gáz- és villamosenergia-árakat.

Forrás: EUROSTAT

Kiegészítés:

Tehát: 2021-ben az EU primerenergia-termeléséhez legnagyobb mértékben a megújuló energiaforrások járultak hozzá (az EU teljes energiatermelésének 41%-a). Ugyanakkor: 2021-ben az energiatermelés az energiafogyasztásnak csak 42%-át fedezte, ami miatt az EU harmadik országokból származó importra szorult. Azaz a megújulók az összes energiafogyasztásban 0,41×0,42=0,1722, illetve 17,22% részaránnyal voltak jelen 2021-ben.

A fentit lehet, hogy nem így kellet volna számolnom, mert az Eurostat Shedding light on energy in the EU című interaktív kiadványban a megújulókkal foglalkozó blokkban a megújulók összes fogyasztási hányadára 21,8% szerepel 2021-re, ami enyhe visszaesés a 2020-ban elért eddigi legmagasabb részarányhoz képest.

A megújulók részaránya országonként 2021-ben az összes fogyasztásban:

Forrás: : Eurostat – access to dataset

Előző cikk

TeSzedd! hulladékgyűjtő akció

Következő cikk

MOME vállalkozásfejlesztési programja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Hartmann Tibor [83]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy HARTMANN TIBOR okleveles faipari mérnök, a FÜRLEMHO volt vezérigazgatója, 83 éves korában, türelemmel…