FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdészeti táj helyreállításának emberi dimenziói

Az erdészeti táj helyreállítása (FLR – Forest Landscape Restoration) emberi ügy. Mint minden ökoszisztéma-helyreállítási megközelítésben, az FLR-ben is az ember része annak a társadalmi-ökológiai rendszernek, amelyben a helyreállítási tevékenységek zajlanak: amit az emberek a tájban tesznek, az közvetlenül befolyásolja a természetes ökoszisztéma minden összetevőjét, például a talajt, a növényzetet, beleértve az erdőt, az állatvilág sokféleségét és fordítva.

Ezért alapvető fontosságú, hogy a FLR emberi dimenzióit a tervezés, a végrehajtás és a nyomon követés minden szakaszában megértsük és figyelembe vegyük. Bár voltak erre irányuló kísérletek, a legtöbb figyelem az erdős táj ökológiai aspektusaira összpontosult, és csak korlátozott figyelmet fordítottak az emberi rendszerre. Mivel az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítási évtizede még nagyobb beruházásokat ösztönöz a FLR-be és más ökoszisztéma-helyreállítási megközelítésekbe, sürgősen javítani kell az emberi dimenziók figyelembevételének módját az ökoszisztéma-helyreállítási erőfeszítések során.

Az IUFRO, a WWF, a SER és az UNIL által támogatott kiadvány célja éppen ez: a FLR (és nagymértékben a tágabb értelemben vett ökoszisztéma-helyreállítás) emberi dimenzióinak jobb megértése, valamint útmutatás nyújtása a szakemberek számára, hogy jobban integrálni tudják ezeket a dimenziókat a FLR és a tágabb értelemben vett ökoszisztéma-helyreállítás terén végzett munkájukba.

Tizenegy társadalom- és természettudós egyesítette erőit, hogy kidolgozza ezt az útmutató dokumentumot (76 oldalas pdf, angol nyelven), amely tartalmaz egy elemzési keretrendszert az emberi dimenziók helyreállításba való jobb megértéséhez és integrálásához, valamint számos, más folyamatok keretében kidolgozott, de a FLR-re is közvetlenül vonatkozó útmutató anyagot. Például számos szervezet dolgozott ki hasznos anyagokat a részvételi jövőképalkotási gyakorlatok elvégzéséhez, amelyek hasznosak lehetnek a FLR-rel foglalkozó szakemberek számára. Összességében ez az útmutató dokumentum a helyreállítással foglalkozó szakembereket, de kutatókat, oktatókat és politikai döntéshozókat is megcéloz. Arra számítunk, hogy segíteni fogja a világszerte megvalósuló és folyamatban lévő helyreállítási erőfeszítések eredményeinek javítását.

IUFRO
Az Erdészeti Kutatási Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IUFRO) egy nonprofit és nem kormányzati szervezet, amely 120 ország 15 000 erdészeti tudósát tömöríti, akik együtt dolgoznak az erdők és fák ökológiai, gazdasági és társadalmi vonatkozásainak jobb megértésén. Az 1892-ben alapított IUFRO székhelye Bécsben van. Az IUFRO 26. világkongresszusára idén júniusban kerül sor Stockholmban, Svédországban.

szerk/ford: Tóth János, forrás: IUFRO

Előző cikk

Csökkenő biomassza-felhasználás

Következő cikk

Második faépítési kongresszus Stuttgartban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések