FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

116 éves Nagybörzsönyi Kisvasút

A Nagybörzsöny–Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány a 116 éves Nagybörzsönyi Kisvasút ünnepnapjára, újraindításának 22. évfordulójára, a (Szob –) Csák-hegyi kőbánya – Kisirtás szakasz építésének 100. évfordulójára 2024. szeptember 14-én (szombat) ünnepséget szervezett Nagybörzsönyben, a kisvasút végállomásán.

Az ünnepséget megnyitotta Paulik Oszkár, Nagybörzsöny polgármestere. Ünnepi köszöntőt mondott: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője

Rétvári Bence elmondta, a három börzsönyi kisvasút 150 ezer ember számára képes ma természetközeli élményt adni. Ezt kormányzati támogatással sikerült növelni azzal, hogy a börzsönyi hajó-körjáratot évente 100 ezer utas veszi igénybe – jegyezte meg, hozzátéve, hogy sok kerékpárút létesült és híd épült Ipolydamásdnál. “Sok minden jött létre, ami fölvisz a hegyekbe, visz a Duna-parton és visz a vízen” – fogalmazott az államtitkár.

Elmondta, hogy a kormány minden évben szeretett volna hozzájárulni a kisvasutak fejlesztéséhez, ezért sikerült az elmúlt évtizedben mindhárom kisvasút elavult szakaszait felújítani. Vagy egy pályaszakaszt sikerült felújítani, vagy egy mozdonyt, egy kocsit, egy megállót. Mindig történt előrelépés.

Lassan összeértek az elmúlt évek fejlesztései, mert nagy igény van arra, hogy a kirándulók a kerékpárjaikat is fel tudják vinni a járműre, és a most átadásra került vasúti kocsival ez is megoldható.

Mayer Gábor a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, a fejlesztések hozzájárulnak a térség települési, területi, regionális és turisztikai fejlődéséhez, amelyek elősegítik a helyben boldogulást minden településen.

Berki Zoltán, a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, a kisvasút megmentésének, helyreállításának és műemlékké nyilvánításának kezdeményezője szintén köszöntötte az ünnepségen megjelenteket.

Az ünnepségen sor került az „Át a Vízválasztón” c. monográfia bemutatására.

Megjelent Árpási Imre és Szilva Péter tollából, a Kisvasutak Baráti Köre kiadásában a Szob – Márianosztra – Nagyirtás – Nagybörzsöny erdei és iparvasút történetét feldolgozó könyv magyar és német nyelven, Át a vízválasztón (Über den Berg) címmel.

A 332 oldalas könyv fotókkal és térképpel gazdagon illusztrált. A mű az eredetileg három különálló vasútként épült szobi iparvasút, az Ipolypásztó-börzsönyirtási 600 mm nyomközű lóvasút, és a Kisirtás-Márianosztra 760 mm nyomközű erdei iparvasút közös történetét mutatja be átfogóan; a pályát, a járműveket és a vasútüzemet teljeskörűen taglalja. A könyv érinti a történet kontextusát is, ezért a kőbányászat és erdészet területére is kitekint. A szokatlan műszaki megoldások – pl. siklóvasutak, csúcsfordítók, kőtörők – iránt érdeklődő olvasók kedvéért azok működését röviden, de érthetően bemutatja.

Az ünnepségen sor került az új kerékpárszállító kocsi ünnepélyes átadására. A nemzeti színű szalagot átvágta Rétvári Bence, Mayer Gábor, Paulik Oszkár és Markója Szilárd, a vasútüzem vezetője.

A kocsit megáldotta Balogh Attila atya, az esztergomi Érseki Papnevelő intézet rektora.

forrás: Nagybörzsöny–Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány

Előző cikk

Mától nincs tűzgyújtási tilalom

Következő cikk

Gyászhír - Lenár György [82]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések