FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A jövő erdeit őrzi a Dráva

Szentegáti erdőtömb

Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapjának. A szervezet minden évben meghatároz egy kiemelt témát, mely más és más szempontból hívja fel a figyelmet e nélkülözhetetlen természeti kincsre.

A 2022-es jelmondat: „Felszín alatti vizek – láthatóvá tenni a láthatatlant” különösen fontos volt erdeink megmaradása szempontjából.

Erdeink és vizeink egészsége szorosan összekapcsolódik, és ahhoz, hogy azt megőrizzük, mindenekelőtt meg kell értenünk, milyen törvényszerűségek befolyásolják egy adott terület vízháztartását. A Mecsekerdő Zrt. kezdeményezésére ezeket a törvényszerűségeket, mérésük és monitorozásuk lehetőségeit kutatja a Dráva mentén az OAK Protection elnevezésű, természetvédelmi célú horvát-magyar Interreg Projekt keretében megvalósult nemzetközi tudományos együttműködés.

Összegyűjtött adatok

Dr. Dezső József, a terepi adatgyűjtéssel és feldolgozással megbízott szakértő vezetésével, a Mecsekerdő Zrt. és több nemzetközi partner közreműködésével indult el a Dráva-menti erdők vízgazdálkodásának mélyrehatóbb megismerését célzó kutatás.

A Dráva mentén, a magyar oldalon 2018-tól kezdődött az a hosszú távú hidrológiai megfigyelés, amelynek alapját a vízszint ingadozását félóránként regisztráló műszerek adják.

A megfigyelőállomások nagy része a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. területén található – onnan a társaság által telepített 38 kút és 2 meteorológiai állomás műszerei szolgáltatták az adatokat. Ezek révén lehetőség nyílt a felszíni, a felszín alatti és az erdő által biztosított vízkészletek kölcsönhatásainak vizsgálatára, ami pontosabb vízgazdálkodási modell készítését teszi lehetővé.

A Dráva-menti régió különleges figyelmet érdemel, mert az ottani ártéri, többletvízhatástól függő erdőállományok térbeli elhelyezkedése igazodik a felszíni és felszín alatti víz mozgásához, így a különböző állományok indikátorai az elérhető víz mennyiségének. Ezek az erdők természetes vízszűrőként működnek, segítik a víz megtisztítását és a környezeti stabilitás fenntartását. A nemzetközi együttműködés révén a Dráva-mente teljes területét sikerült bevonni az országhatáron átnyúló egységes megfigyelési rendszerbe.

Kutatási irányok
Talajvízszint-megfigyelő kút

A kutatás fő eredménye volt, hogy a rendkívül részletes hidrológiai megfigyelések alapján feltérképezhetővé vált a Dráva vízrendszerének dinamikája. Kimondható, hogy a Dráva vízállása nagyon hektikusan változik, mind gyakrabban dönt negatív rekordokat, és ez nagymértékben befolyásolja a környező területek talajvízszintjét. Ugyanakkor kérdés, hogy a Drávából kivett víz pótolni tudja-e az apadó talajvízszintet, vagyis megfelelő vízkormányzási módszerekkel, vízvisszatartással ellensúlyozni lehet-e az előnytelen folyamatokat.

Erdészeti szempontból különösen fontosak a kutatássorozat azon részei, amelyek a felszíni és felszín alatti vizek kölcsönhatásait vizsgálták.

Ez esetben nem csupán a kutak és meteorológiai állomások adataira támaszkodtak a kutatók, hanem földtani vizsgálatokra is. Mindezekhez földradar (GPR)-felméréseket, rétegazonosító fúrásokat vagy műholdkép-analízist alkalmaztak.

A monitoringrendszerből és a szakértő által létrehozott modellekből származó adatok olyan információt jelentenek a Mecsekerdő Zrt. számára, mely hivatkozási alapként használható például a körzeti erdőtervezés során, vagy egy erdőterv módosítási eljárásában. Annak igazolásával, hogy a talajvíz szintje az elmúlt években olyan mélységbe süllyedt, hogy egy fiatal erdő faegyedeinek a gyökere azt nagy valószínűséggel még időskorban sem fogja elérni, a társaság jelezni tudja, hogy miért szükséges a megszokottól, korábban használttól eltérő célállományokat meghatározni a tervezett erdőfelújítások kapcsán.

Nemzetközi elismerés

Az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága elismerte az OAK Protection projekt eredményeit és a megvalósítását – 2019-ben bekerült a jó gyakorlatként nyilvántartott projektek közé.

Az eredmények alapján előkészítés alatt áll néhány újabb nemzetközi együttműködési lehetőség, amelyek célja a regionális vízgazdálkodási gyakorlatok továbbfejlesztése.

A Mecsekerdő Zrt. által kezdeményezett kutatások és a nemzetközi együttműködés eredményeként sikerült jobban megismerni a Dráva-mente vízgazdálkodását. Ezek a kutatások nem csupán a jelenlegi generációnak segítenek, de hosszú távon is biztosítják az erdők és a vízkészletek fenntartható kezelését, ami elengedhetetlen a klímaváltozás kihívásainak megválaszolásához.

Nagy Gábor, Mecsekerdő Zrt.
forrás: A Mi Erdőnk

Előző cikk

Ifjú Kócsagőr Program döntő

Következő cikk

Új vezetők az IKEA-nál



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések