FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdők bajnoka – Mocz András

„Jó visszaemlékezni arra az időszakra, amikor erdészként először jelöltek a verseny növénytermesztési kategóriájába. Ez különösen azért fontos számomra, mert ezzel az erdőtelepítés, mint alternatív földhasználat és speciális növénytermesztés megjelent a díjazásban, ami az erdőgazdálkodás kategória előhírnöke lett.”– emlékezett vissza Mocz András, aki megtiszteltetésnek tartja, hogy 2019-ben átvehette az Év szántóföldi növénytermesztés kategória díját.

Külön örömnek tartja, hogy 2022-ben a verseny része lett az Év legjobb erdőgazdálkodója kategória , amely jó lehetőséget adhat az egyre növekvő számú magán erdőgazdálkodó számára is, akik a munkájukkal és a társadalmi szerepvállalásukkal letették már a védjegyüket.

A szakember 1996 decembere óta vezeti a családi vállalkozását, a Mocz és Társa Magánerdészet Kft-t. Fő tevékenységük az erdőgazdálkodás, de szántóval és legelőkkel is foglalkoznak, közel 300 hektáron termelnek gabonaféléket, olajos magvúakat, illetve kukoricát. A munkákat teljes mértékben gépesítették, minden folyamatot saját gépeikkel végeznek el, ahol már a gyerekek a kulcsszereplők.

Mintegy 1400 hektáron művelnek erdőt, illetve 10 hektáron állítanak elő szaporító anyagot. Mint Mocz András elmondta, eddig 3,5-4 ezer hektárnyi új erdőt telepítettek, csupán a díj átvétele óta már 400 hektárnyi új erdő létrehozása kötődik a nevükhöz. Mivel a Somogy vármegyei homokos talajon elsősorban a tölgy érzi jól magát, főként az őshonos kocsányos tölgy szaporítását helyezik előtérbe.

A szakember  szerencsésnek tartja a sikeres vidékfejlesztési programokat, melyek keretében felgyorsult a hazai erdőtelepítés.

Mocz András változatlanul fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást. Továbbra is a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke, bár – ahogy elmondta – nem fogja jelöltetni magát a következő ciklusban. „Itt van az ideje a generációváltásnak” – tette hozzá.

Megtartotta ugyanakkor  a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi szervezet vidékfejlesztésért felelős alelnöki pozícióját. Hasonlóképpen szerepet vállal a Rinya-Dráva Szövetség Leader szervezetében, ahol elnökségi tagként támogatja a vidékfejlesztés ügyét.

Nagyon fontosnak tarja a fiatalok környezettudatos nevelését. Erdei iskola programjuk keretében csoportoknak tart előadásokat a természet szeretetéről és a teremtett világ tiszteletéről.

A szakember kiemelt szerepet szentel a családi kapcsolatoknak. Mint elmondta, nagy öröm számára, hogy mind a három fia a földművelés mellett döntött, így az újabb generáció tovább viszi a munkásságát.

forrás: AgroTrend

Előző cikk

Aranygyűrűs dolgozók a Gyulaj Zrt-nél

Következő cikk

Solidworks Országos Diákverseny 2024



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések