FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Táblát kapott a 2024-es Év Erdei Kerékpárútja

A Bakonyerdő Zrt. kezelésében álló, Farkasgyepű-Bakonybél között húzódó erdei kerékpárút kapta a legtöbb voksot az Országos Erdészeti Egyesület 2024-es közönségszavazásán. Ennek apropóján közösségi tekeréssel egybekötve táblát avattak a szervezők, az érintett szakasz népszerűsítésére készülő kisfilm forgatásával egyidőben.

Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját immár negyedik alkalommal lehetett megválasztani.  Az OEE Erdőfeltárási Szakosztálya által kezdeményezett pályázat célja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodást, erdeink ökoszisztéma szolgáltatásait, minél szélesebb körben bemutassa a nagyközönségnek. Továbbá, hogy népszerűsítse az aktív életmódot, emellett pedig biztonságunk és a természet megőrzése érdekében felhívja a figyelmet az erdőben történő kerékpáros kikapcsolódás írott és íratlan szabályaira. Ezzel kapcsolatban az OEE kiadványt is megjelentetett Tudatos Kerékpározás Magyarország Erdeiben címmel, mely ingyenes és letölthető az OEE honlapjáról.  A környezettudatosság javítása, az egészséges életmód előtérbe kerülése szempontjából elengedhetetlen az erdei infrastruktúra, különösen az erdei kerékpárutak fejlesztése. Az aktív belföldi turizmuson belül az erdőterületen kerékpározók jelentős száma is jelzi a téma jelentőségét, mely esetében egy vizsgált erdei kerékpárúton hat év alatt 40% növekedést mértünk. A „Farkasösvény-erdei kerékpárút” Farkasgyepű-Bakonybél között húzódik 15 kilométer hosszan. A Dunántúl egyik legszebb, természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag vidéke a Bakony térsége, ahol a Bakony legmagasabb részének (Öreg- vagy Magas-Bakony) megismerésére hívogat az 1968-tól kialakított erdei feltáróút, mely összeköti a Nyugati-Bakonyt a Bakony szívével. A volt erdei kisvasutak helyén létesített feltáróutakon kellemesen lehet kerékpározni. Az útvonal sorompóval lezárt, ezért nincs rajta szabad forgalom, biztonságosan használható. Elején végén aszfaltos a burkolata, többi szakasza is jól karbantartott kötött, murvázott, szintemelkedése csekély. Elején Farkasgyepűn, végén Bakonybélben színvonalas  szállás-, vendéglátó és pihenőhelyek vannak. A nyertes szakasz hamarosan kialakításra kerülő Horizont országos kerékpárút hálózathoz csatlakozik. Kialakítására jellemző, hogy széles erdészeti feltáró út folyamatos karbantartással mely az erdészet alapos munkáját dicséri.

Csodaszép, napsütéses őszi napon közel 60 fős kis csapat, kerékpárokra pattanva fedezte fel a Farkasgyepű-Bakonybél közötti erdőket. Az út elején elhelyezett kis tábla, ezt hivatott jelképezni, melyet a lelkes résztvevők a Bakonyerdő Zrt. munkatársaival közösen avattak fel. A túra során a kerékpárosok ellátogattak a Pisztrángos-tóhoz, ahol bakonyi betyárokkal is találkoztak. A hangulatos Magyar forrásnál felfrissülve folytatták útjukat a Németbányán álló Erdők Kápolnájához. Fekete István gondolataival töltekezve Bakonybélnek vették az irányt. Délután a 45 kilométeres jó hangulatú túra Farkasgyepűre visszatérve zárult.

2023-ban a szolnoki Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben tekergő bicikliút nyerte el az Év Erdei Kerékpárútja címet. 2022-ben a Bükkben található Szalajka-völgy és Olasz-kapu között húzódó kerékpárút végzett az első helyen, míg 2021-ben a Nógrád megyei Somoskőújfalu – Eresztvény között húzódó erdei kerékpárút lett a győztes.


Ezúton is köszönjük a HATESZ / Hajag.Hu Egyesület közreműködését.

Gratulálunk a nyertesnek és köszönjük a rengeteg szavazatot!

forrás: Bakonyerdő Zrt., OEE

Előző cikk

Ajánlattételi felhívások fakitermelésre

Következő cikk

A jövő háza



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések