FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Táblát kapott az Év Erdei Kerékpárútja

A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében álló, szolnoki Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben húzódó kerékpárút kapta a legtöbb voksot az Országos Erdészeti Egyesület közönségszavazásán. Ebből az alkalomból táblát avattak a szervezők, a kisfilm forgatásával egyidőben az érintett útszakaszról.

Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját immár harmadik alkalommal lehetett megválasztani. A szervezők célja a kerékpáros közlekedési módot választók részarányának növelése, továbbá az ország erdeinek bemutatása. A célok megvalósulását igazolja, hogy egyre nagyobb számban érkeznek szavaztok a pályázó utakra, sőt az idei évben rekord részvétellel zárult a verseny.. A környezettudatosság javítása, az egészséges életmód előtérbe kerülése szempontjából elengedhetetlen az erdei infrastruktúra, különösen az erdei kerékpárutak fejlesztése. Az aktív belföldi turizmuson belül az erdőterületen kerékpározók jelentős száma is jelzi, hogy nagyon kedvelt kikapcsolódási módról van szó, érdemes a kérdéssel foglalkozni. (A Visegrádi-hegység egyik erdei útján például csak egy mérési ponton közel 4500 biciklis áthaladást rögzítettek egy hónap alatt!)

A nyertes kerékpárút több lépcsőben került kialakításra, 2008-tól a turistaút, terepkerékpár és lovas út, legutóbb 2013-ban egy kétsávos aszfaltos kerékpárút szakasszal történt a fejlesztés. Az erdőtömbben 4.300 méter terep kerékpárút és 1.200 méter részben kivilágított aszfaltos kerékpárút található, de az utak közvetlenül kapcsolódnak a város 50 kilométer hosszú kerékpárút hálózatához és a Szolnokon áthaladó 11-es számú EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózathoz is, ami Tokaj-Szeged között a Tisza gátján változatos tájakon keresztül tekereg. Szintkülönbséget nem érdemes keresni, ezért a rolleresek és kisgyerekes nyuszimotorosoknak is ideális az erdei kirándulások során a kerékpárút. A legtöbben munka után rövid sportolási és kikapcsolódási céllal járnak a NEFAG Zrt. által üzemeltetett parkerdőbe.

A kerékpárral ide látogatók egész napos program lehetőséget találnak. Az országban elsők között alakult a NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza és Erdei iskolája, ami mind a mai napig a hazai környezeti nevelés jeles helye. A szomszédságában található Bagolyvár Vadaspark 2007-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A perzselő nyári időszakban az árnyas tölgyfák kellemes programlehetőséget nyújtanak szemlélő sétára. A parkban 40 állatfaj mintegy 170 egyede él. Négy tematikus tanösvénye a felnőtt látogatók és a szervezett foglalkozások keretében érkező diákok érdeklődésre tarthat számot. Az aktív kikapcsolódásra vágyók igényét kihelyezett tornaeszközök elégíthetik ki. A parkerdő melletti, 1,2 hektáros bekerített erdei játszótér minősített eszközei fából készültek, ezzel is az erdei környezetet jellemző harmónia biztosítása volt az üzemeltető NEFAG Zrt. célja. A parkerdőben 7.500 méter sétaút, 5.300 méter kerékpárosút és 6.400 méter hosszú lovas út került kialakításra.

Az Év Erdei Kerékpárútja szavazáson elért eredményt hirdető táblát André Zoltán a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének erdészetigazgatója és Kálmán Miklós az Országos Erdészeti Egyesület Erdőfeltárási Szakosztályának elnöke közösen helyezték fel.

Ezúton is köszönjük a helyi Gördögök Sportegyesület közreműködését a kisfilm elkészítéséhez.

Kép és szöveg: André Zoltán, Kálmán Miklós
forrás: Örökerdő Alapítvány

kapcsolódó:
A NEFAG kerékpárútjának 2014-es átadásáról készült beszámoló

Előző cikk

Erdőtűz Spanyolországban

Következő cikk

Thék Endrére emlékeznek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések