FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Minden Fülöp-szigeteki diáknak tíz fát kell ültetnie, mielőtt elvégzi az iskolát

A fenntartható fejlődés és a generációkon átívelő felelősségvállalás jegyében egy frissen elfogadott törvény arra kötelezi a Fülöp-szigetek összes diákját a kisiskolástól az egyetemi hallgatóig, hogy tanulmányai végeztével ültessen el legalább tíz fát az országban.

A törvénytervezetet Gary Alejano ellenzéki kongresszusi képviselő nyújtotta be, aki Rodrigo Duterte elnök egyik legkomolyabb kritikusának számít.

A diákok pedig rengeteg fát fognak ültetni: idén 12 millió általános iskolás, 5 millió középiskolás és félmillió egyetemista végzi el a tanulmányait. Ebből az következik, hogy ha mindenki betartja a törvényt, évente 175 millió fával lesznek gazdagabbak a Fülöp-szigeteki erdők. Alejano bízik benne, hogy a későbbiekben is fennmarad a kezdeményezés, ez egy generáció alatt 525 milliárd új fa ültetését jelentené. 


Gary Alejano

Joguk van az erdőhöz

Alejano szerint azt senki sem vitatja, hogy a mostani fiataloknak joguk van hozzá, hogy ők is élvezhessék a természetet, sőt, valószínűleg nem is ők felelősek az okozott károkért, de ez még nem jelenti azt, hogy ne vehetnék ki a részüket a favédelemből. 

A generációk közötti egyenlőséget 1993-ban rögzítették az ország alkotmányában, az ország Legfelső Bírósága által tárgyalt Oposa v. Factoran ügyben pedig a testület kimondta, hogy a fiataloknak is joguk van az erdőkhöz (A gyerekek indítottak eljárást az állam ellen, amiért nem szabályozza szigorúbban a fakitermelést). Sokan látszatintézkedésnek tekintették az ítéletet, de maga a per sikerrel ráirányította a közvélemény figyelmét a problémára. A mostani ültetések még a legpesszimistább forgatókönyv szerint is meglátszanak majd az országban, hiszen még akkor is félmilliárd fáról van szó egy generáció alatt, ha csak minden tizedik növény ver sikeresen gyökeret. 

Az ország kongresszusa május 15-én fogadta el a törvényt, amely hatvan nap múlva lép érvénybe, miután legalább két országos terjesztésű lapban is megjelent. 

Világszerte ültetnek

Ázsiában az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet fordítottak az erdők megóvására: 2017-ben Indiában másfél millióan vettek részt a faültetési világrekord megdöntésében, amikor mindössze tizenkét óra alatt 66 millió csemetét ültettek el. Az akcióval egy másik indiai rekord dőlt meg: 2016-ban mindössze ötvenmillió fáig jutottak. Alejano hangsúlyozta, hogy ezzel nemcsak a filippínó diákok járnak jól, sőt, még nem is csak az ország, hanem az egész világ.

A telepített erdőknek csaknem a fele, 123 millió hektárnyi Ázsiában található, az utóbbi tíz évben Kínában, Indiában és Vietnámban is nagyszabású telepítési programokba kezdtek. Tom Crowther, az ETH Zürich Egyetem klímakutatója szerint egyrészt sokkal több fa él a földön, mint eddig hittük, nagyjából hárombillió; másrészt minél több, a Fülöp-szigetekihez hasonló programra van szükség. További egybillió fa elültetésével ugyanis minden más megoldásnál hatékonyabban szorítanánk vissza a széndioxid mennyiségét a légkörben. 

Forrás: qubit

Előző cikk

KÖBÖZŐKÖNYV 2018 - rönk és hengeresfa köbözéshez

Következő cikk

10millió Fa Mozgalom



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések