FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faültetés hónapja indult

Forrás: Romsilva

Hegyközpályiban nyitotta meg a „faültetés hónapját” a Bihar megyei erdészeti igazgatóság: a Nagyváraddal határos község melletti erdőben összesen hatezer csemetét ültetnek el.

Ezek közül az elsőket a hivatal vezetője, Teodor Suciu ültette el szerdán, felidézve, hogy tavaly rekordmennyiségű fát ültettek el a megyében. „Több mint másfél millió csemetét ültettünk el, ami az elmúlt húsz évre visszamenőleg mindenképp egyedülálló. Ugyancsak tavaly volt egy programunk, amely során megyei rekordnak számító 1500 önkéntes összesen 26 ezer csemetét ültetett el egyetlen nap alatt” – mondta. Hasonló önkéntesakciót idén március 19-én, a tenkei körzetben terveznek.

Gheorghe Roman váradi erdészmérnök elmondta: a sikeres ültetéshez egy nagyjából harminc centiméteres gödörbe helyezik el a facsemetét. „Ezt két lapát földel betemetjük, megtapossuk körülötte a földet, majd további két-három lapát földet töltünk rá és ismét megtapossuk. Végezetül megszórjuk még földdel és szükség esetén fél vödör vízzel megöntözzük. Abban bízunk, hogy az eső is megöntözi majd” – magyarázta a faültetés lépéseit a szakember.

Az Agerpres beszámolója alapján a Bihar megyei erdészeti igazgatóság közel 556 hektárnyi területen tervez idén erdőfrissítést (erdőfelújítást). Újdonságnak számít ugyanakkor, hogy idén támogatásra is pályáznak annak érdekében, hogy összesen 71 hektárnyi erdőben helyreállítsák az időjárás okozta károkat.

Az országos erdészeti hivatal, a Romsilva szerdai közleménye alapján a tavaszi faültetési kampány alkalmával összesen 20 millió csemetét készülnek elültetni, és 9643 hektárnyi állami tulajdonban lévő erdőt regenerálnak majd.

forrás: Maszol.ro


A Romsilva által 2022-ben indított két erdősítési kampányban mintegy 26,4 millió facsemetét ültettek el az állami tulajdonban levő erdőterületeken – közölte szerdán az országos erdőgazdálkodási társaság.

A tájékoztatás szerint összesen 15 637 hektárnyi területet erdősítettek újra tavaly, 1580 hektárral többet az előirányzottnál. 10 798 hektáron a természetes regenerálódást segítették elő, 4839 hektárt pedig mesterséges módon történt az újraerdősítés. Tavaly mintegy 167,3 millió lejt fektetett a Romsilva az állami tulajdonban levő erdőterületek regenerálásába.

Fotó: Facebook/Romsilva

A közleményben arról is beszámolnak, hogy az elmúlt öt évben összesen 72 545 hektárnyi területen történt erdőfelújítás, ebből 48 217 hektáron természetes, 24 328 hektáron pedig mesterséges módon, 132,9 millió csemete elültetésével. Ugyanebben az időszakban 10 552 hektáron végeztek pótlást, 1562 hektáron pedig helyreállították a károsodott ültetvényeket.

A Romsilva mintegy 3,13 millió hektár erdőt kezel, ami az ország teljes erdőterületének 48 százalékát teszi ki.

forrás: Maszol.ro

Előző cikk

Ausztrál erdőtüzek és az ózonpajzs

Következő cikk

Egy hét a természet ölelésében



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések