FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

10millió Fa Mozgalom

Ha minden országban elindulna egy tömeges fatelepítés és megállítanák az erdők pusztítását, annak évek alatt már komoly és mérhető hatása lenne a Föld éghajlatára. Tíz napja indult a 10millió Fa Mozgalom – máris sokezren támogatják.

A Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus indította (2019. július 6-án) kezdeményezés eleinte csak a barátoknak szólt, de már az első nap óriási népszerűségre tett szert, és egyre több ember csatlakozott hozzá.

“Kedves Barátaim. Hetek óta dolgozik bennen egy elhatározás, de nem vagyok a terület hozzáértője, sem szakértője. Ezért most segítséget kérek, – nem annyira magamnak, mint nekünk mindannyiunknak, akik Magyarországon élünk. És szívesen vennénk, ha a leszármazottaink is élhetnének. Szeretnék elültetni 10.000.000, azaz tízmillió fát!”

“Egészen magávalragadó és meseszerű a legutóbbi pár nap. Egy szűkebb ismeretségi körnek szóló poszt, mint a palackból szabaduló szellem, kiáradt, szétterjedt a közösségi oldalon, eljutott olyanokhoz is, akikkel semmi dolgunk nem volt eddigi életünk során, és egyszeriben kiderült: a leglényegesebb kérdésben, életünk sorsfordulóján, utódaink jövőjével kapcsolatban, azonosan gondolkozunk. Felelősen és aktívan. Sokfélék vagyunk, mégis itt és most az egység, a lényegi azonosság a legfontosabb” – olvasható a mozgalom facebook oldalán.

A csoporttagok létrehoztak egy adománygyűjtő oldalt is, ahol elsőre 3000 fontos (kicsit több, mint egymillió forintos) célt tűztek ki, hogy “zöldbe borítsák Magyarországot”. A kitűzött célt már majdnem elérték. Július végére ígérnek konkrét és pontos tervet a faültetésekről. (A jelen FATÁJ cikk összeállításáig 2881 font adomány gyűlt össze – 126 adományozótól.)

“Elsődleges célunk a lehető legrövidebb időn belül tízmillió fa telepítése Magyarországon. Minden itt élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kapjon esélyt az éltető levegőre, az oxigénre, a szén-dioxid mérséklésére. Ezen túlmutató célunk pedig közösen gondolkozni azon, hogy milyen új egészségesebb, okosabb, a Föld természetéhez s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet szeretnénk hosszútávon kialakítani magunknak” – írják.

A szakértő szerint is pozitív hatása lehet az akciónak

Kröel-Dulay György, az MTA ökológiai kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa azt mondta: minél több fát ültetünk, annál inkább hozzájárulunk a légköri széndioxid megkötéséhez. “Ez önmagában nem fogja a problémát megoldani, de nagyon fontos komponens lehet abban a folyamatban, hogy próbáljuk csökkenteni a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét.” A kutató szerint ha minden országban elindulna egy tömeges fatelepítés és megállítanák az erdők pusztítását, annak évek alatt már komoly és mérhető hatása lenne a Föld éghajlatára.

“Sokan azt mondják, az emberiség történetének legnagyobb tehertételét éli. Kevesen vitatják ma már, hogy ebbe a helyzetbe mi emberek sodortuk magunkat. És mi leszünk azok, akik korrigáljuk közös sorsunk rossz felé térült irányát” – vallja a 10 millió fa mozgalom.

Mint arról korábban mi is írtunk, egy másik tanulmány írói is azt mondják, a faültetés a legjobb védekezés a klímaváltozás ellen. Késlekedni azonban nem szabad, mivel a fáknak évtizedekre van szükségük ahhoz, hogy megfelelő nagyságúra nőjenek. A tanulmány szerint Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Brazília és Kína területei lennének a leginkább alkalmasak az újraerdősítésre.

Forrás: EuroNews

Előző cikk

Minden Fülöp-szigeteki diáknak tíz fát kell ültetnie, mielőtt elvégzi az iskolát

Következő cikk

Hagyd élni - élni hagy! Tervezz alternatív karácsonyfát!Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések