FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szarvasgomba – a Jászság aranya

A NEFAG Zrt. saját gombagyűjtő és forgalmazó ágazata biztosítja a felhasználók gombaterméssel történő ellátását a legkörültekintőbb, környezetkímélő és szakmai, felhasználási szempontokból legmegfelelőbb gyűjtési eljárás mellett.

A több mint 65 éves gazdálkodási múlttal rendelkező NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 100 % -ban állami tulajdonban lévő erdészeti részvénytársaság, amely az állami tulajdonú erdőket határozatlan időtartamra szóló vagyonkezelési szerződés alapján kezeli, hosszú távon biztosítva ezzel a tartamos fenntartható erdőgazdálkodás feltételeit, beleértve az erdei termékek (szarvasgomba) hasznosítását is. A NEFAG Zrt. kezelésében lévő meszes, bázikus kémhatású talajokon lévő Jászsági tölgyesek Magyarország kiemelkedő jelentőségű szarvasgomba élőhelyei és talán Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei.

A szarvasgombagyűjtés reneszánszát éli Magyarországon, egyre több és több gyűjtő keresi fel az erdőket és a nagy értékű gomba gyűjtésének reményében sokszor kontroll nélkül, károkat okozva szedi a gombát.
A jelenleg folyó intenzív gombagyűjtés következtében félő, hogy a rendkívüli természeti élőhellyel rendelkező területek még az írott és íratlan szarvasgomba gyűjtési szabályok betartása mellett is helyrehozhatatlanul tönkremennek. A gombák gyűjtését 2013. év óta törvény,- illetve minisztériumi rendelet szabályozza. A NEFAG Zrt ennek betartására szabályozza a területein történő gyűjtést és saját maga is szakértő gyűjtők bevonásával kezeli a szarvasgomba-vagyont ezekben az erdőkben. Hosszú és komoly befektetést igénylő tevékenység, következetes szívós munka során napjainkra sikerült a területek ökológiai és gazdasági szempontú vagyonvédelmét biztosítani.

A kialakított szabályozás eredményként csak a kiadott engedéllyel rendelkező gombászok gyűjthetnek szarvasgombát, s azt a területről a NEFAG képviselője által kiállított származási igazolással vihetik el. A Társaság saját gombagyűjtő és forgalmazó ágazata biztosítja a felhasználók gombaterméssel történő ellátását a legkörültekintőbb, környezetkímélő és szakmai, felhasználási szempontokból legmegfelelőbb gyűjtési eljárás mellett.

A szarvasgomba szerelmeseit mostantól már a NEFAG speciális weboldala is segíti – ahol speciális szarvasgomba-vadászati ajánlatokat is kínálnak az érdeklődőknek.

Forrás: NEFAG Zrt.

Előző cikk

Hivatás, szolgáltatás, erdőgazdálkodás - látogatás egy magánerdészeti vállalkozásnál

Következő cikk

Hazai rönkfogyasztás - FAGOSZ felmérés - előzetes




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version