FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ásotthalma – az erdészképzés egyik fellegvára

A Bedő gyökerei 1883-ig nyúlnak vissza. Ásotthalom az erdészképzés legősibb fellegvára Magyarországon. Az iskola tízhektáros parkban helyezkedik el, itt található a kollégium. Kollégiumi elhelyezést minden diákunk számára biztosítunk. Számos szakmai és szabadidős programot kínálunk a korcsolyázástól az úszáson át a szakkörökig – kezdte az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bemutatását Andrésiné Ambrus Ildikó igazgató, majd a képzési lehetőségekről beszélt.

 

A Bedő technikuma

A technikumon belül öt év alatt érettségi vizsgát lehet szerezni, illetve az ötödik év végén erdésztechnikus végzettséget erdőgazdálkodás szakmai iránnyal. A tizenkettedik évfolyam végén előrehozott érettségit lehet tenni magyarból, történelemből, illetve matematikából.

A tizenharmadik évfolyam végén az angol nyelvű érettségivel, valamint a technikumi, szakmai vizsgával együtt technikusvégzettséggel és érettségivel hagyhatják el a diákok az iskolát. Kilencedik évfolyamtól ösztöndíjban részesülnek a tanulók. Tizenegyediktől az iskolában, vagy duális partnereknél teljesítik a szakmai gyakorlatot.

 

A szakképző évfolyam

A másik képzési forma a szakképző iskola, ami hároméves. A szakképző évfolyamon tanuló diákok szintén ösztöndíjat kapnak, ami tizedik osztálytól tanulószerződés vagy munkaszerződés lehet, ami magasabb összegű ösztöndíjat jelent. A harmadik év végén mindhárom szakmában szakmai vizsgát tesznek. Ha ezt sikeresen teljesítik, pályakezdési ösztöndíjban is részesülhetnek.

– Nálunk három szakmára lehet jelentkezni: a hagyományos erdőművelő fakitermelő, a gazda lovász szakma iránnyal, illetve a kertész szakképesítésre – sorolta Andrésiné Ambrus Ildikó. Az erdőművelő fakitermelő szakirányon megtanulják az erdő ültetését, ápolását, nevelését és a kitermelését. Megtanulnak motorfűrészt kezelni, traktort vezetni, rakodógépet kezelni. Ezekkel a gépkezelési jogosítványokkal akár önálló vállalkozóként is munkát vállalhatnak, vagy vállalkozást indíthatnak a szakmai végzettség megszerzését követően.

 

Várják a látogatókat

Akik ezeken a szakmákon gondolkodnak, és szívesen ellátogatnának az iskolába, előre bejelentkezve a 62/291-522-es számon, vagy az iskola e-mail-címén, a járványügyi szabályok betartásával megtehetik – tette hozzá az igazgató.

 

Diákok mondták

Süli Kristóf 10/B: Azért szeretek ebbe az iskolába járni, mert a tanárok segítőkészek, jó fejek, jól el lehet velük beszélgetni. Az iskola rengeteg mindent kínál, a szakmásoknak rengeteg jogosítványt: traktor, motorfűrész, targonca. Jó a társaság, a kollégiumi kaja tökéletes, mindenben segít az iskola a vajdasági tanulóknak, például hogy a határtól az iskolába el tudjanak jutni. Én csak ajánlani tudom ezt az iskolát minden leendő diáknak.

Kuncz Salamon 10/B: Az iskolában jó a közösség, sok barátom van. Maga a hely is jó, a természetben van az iskola, szeretek reggel a felkelés után kinézni a kollégium ablakán, ahonnan az erdőt láthatom.

Forrás: délmagyar

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

100 M USD a legjobb CO2 nyelési megoldásért

Következő cikk

Megállapodás a minimálbérről – 2021Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések