FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Duális képzés – első az Erdészeti Ágazati Tudásközpont

A világszintű kihívások ma mind azt igazolják, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar jelentősége óriási, ezért jó döntés az agráriumot választani életpályának – mondta az agrárminiszter csütörtökön Budapesten, az országos szakiskolai tanévnyitón.

Nagy István szerint gondterhelt időszakban kezdődik a 2022-2023-as tanév, de a magyar agrárium minden nehézséget képes megoldani.

Úgy vélte, összefogásra most különösen nagy szükség van, hiszen a mezőgazdaságot hatványozottan érinti az éghajlatváltozás, a munkaerőhiány, az energia- és nyersanyagdrágulás. A kihívások sosem fogynak el, a mostaniak mellett bizonyára lesznek újabbak is, ezért az agrárképzést választó diákoknak mind az iskolában, mind az életben lesz bőven tanulnivalójuk – mondta a miniszter.       

A tárcavezető üdvözölte, hogy a tárca fenntartásában álló intézmények évek óta egyre több beiratkozót fogadnak, az idén 4638-at, 5 százalékkal többet az előző tanévhez képest. Úgy vélte, hogy ez az agrárszakképzés emelkedő presztízsének köszönhető, és igazolja az Agrárminisztérium (AM) eddigi erőfeszítésit. Az agrárszakképző intézmények hálózata 2013-tól jött létre, a 2019-ben megjelent agrárszakképzési stratégia pedig célként fogalmazta meg az oktatás tartalmi megújítását, az iskolák felszereltségének javítását – jelezte.     

A megkezdett munkát a tárcavezető szerint a versenyképes gyakorlati ismeretek elmélyítésével kell folytatni, amit szerinte a duális képzés, a szakképzési centrumok és az agrárvállalkozások együttműködésében megvalósuló Ágazati Képzőközpontok biztosíthatnak. A miniszter kiemelte az Erdészeti Ágazati Tudásközpont létrehozását is, amely az első ilyen intézményként valósulhatott meg. Az erdők stratégiai helyet foglalnak el az agráriumban, ezért a tárca kiemelt figyelmet fordít rájuk – fogalmazott.

Nagy István az új tanévre a tanároknak jó munkát kívánt, a diákoknak pedig eredményes tanulást. Köszönet jár a döntésükért, és bízhatnak benne, hogy olyanoktól tanulhatnak, akik maguk is sokat tesznek az ország jövőjéért – mondta az agrárminiszter.     

Molnár Zoltán, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója szerint az agrárszakképzés szerepe jelentősebb, mint bármikor, Magyarország számára stratégiai jelentőségű. Az élelmiszer-előállítás felértékelődésével egyre több felkészült szakember is kell, és olyan iskolákra van szükség, ahonnan érdeklődő, elkötelezett, kreatív, környezettudatos tanulók kerülnek ki – mondta.  

forrás: OEE

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tanévkezdés a Bedő Albert Erdészeti szakképzőben

Következő cikk

Csökkenő kereslet az építési faanyagok irántStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések