FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti szakmunkások vizsgája a Bedőben

Szakmunkásvizsga a Bedőben. Morvai Roland és a rönkfogó. A hidraulikus csatlakozók tömítettségét és a csapszegek biztosítását is ellenőrizni kell munka előtt. Fotó: Arany T. János

Azért is jó az ásotthalmi Bedőbe iskolába járni dolgozni, mert olyan dolgokról tanulhatok, mint például az üzemanyagellátó-rendszer légtelenítése, a hidraulikus csatlakozók tömítettsége és a csapszegek biztosítása. Csütörtökön és pénteken 22 diák tesz erdészeti szakmunkás vizsgát. (írták ezt június 2-án)

Erdészeti szakmunkások vizsgáznak az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. A vizsga számos feladatból áll. Mint Andrésiné Ambrus Ildikó intézményvezető elmondta, a két részből álló írásbelin már túl vannak a diákok. 

Két nap összesen 22 tanuló vizsgázik: fakitermelési, erdészeti géptani és vállalkozási ismeretekből, növény- és vad vadfelismerésből kellett számot adni tudásukról. Csütörtökön hat tantárgyból tettek szóbeli vizsgát. A fiatalok számára ez volt a vizsga legnehezebb része. Ennek oka az igazgatónő szerint, hogy ez egy olyan megmérettetés, amelyre az elmúlt évek digitális oktatása miatt ritkábban volt lehetőség.

Ezt követi a gyakorlati vizsga: többek között döntés, gallyazás, darabolás, csemeteültetés, amihez jól előkészítette a terepet az időjárás.

Örültünk az esőnek, de a vizsgát egy kicsit át kellett miatta szervezni. Ezen kívül gépkezelési feladatok várnak a diákokra – magyarázta.

Fotó: Arany T. János

A gyakorlati feladatok egy részét két olyan diák mutatta meg, akik nagyon ráértek. Kunyi János és Morvai Roland a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért eredményének köszönhetően mentesült a vizsga alól, nekik csak átvenni kell majd a bizonyítványukat. Miután túltettük magunkat azon, hogy légfékfolyadék nem létezik és nehogy leírjam, nagy és őszinte érdeklődéssel megtekintettem a Zetor 6211-es típusú traktor fékberendezésének ellenőrzését különös tekintettel a légfékszelepre és a nyomásszabályzóra. 

A Loglift elnevezésű hidraulikus daru még ennél is izgalmasabb, mert jó nagy. Itt megismerkedhettem a gépkezelő Bibliájával, az emelőgépnaplóval, amelynél jóformán nincs is fontosabb. Talán csak a szemrevételezés és a működési próba.

forrás: DELMAGYAR

Előző cikk

Az EU Bizottság azt javasolja, hogy a örökerdő legyen az uralkodó módszer - a kutatók szerint ez visszatérés a gyűjtögető gazdálkodáshoz

Következő cikk

Lengyelország - egyszerűbb az erdei tűzifagyűjtésStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések