FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdőtelepítés is szóba került a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világtalálkozón

A koronavírus-járvány miatt január 18-22. között online formában megrendezett tanácskozás résztvevőinek küldött miniszteri videóüzenetében Nagy István a rövid ellátási láncok előtérbe helyezését, ezáltal a helyi termelők támogatásának fontosságát hangsúlyozta. Az elmúlt közel egy év megmutatta és megerősítette a mező- és élelmiszergazdaság jelentőségét, valamint, hogy mennyire nélkülözhetetlen a gazdák és a termelők munkája – emelte ki levelében az agrárminiszter. A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet: amellett, hogy a gazdatársadalom szenvedi meg leginkább a klímaváltozás hatásait, az elmúlt években sokat tettek természeti környezetünk megóvásáért. Nagy István azon meggyőződését is megosztotta a világfórum résztvevőivel, miszerint a felmerülő problémákat a gazdákat bevonva, velük együtt lehet csak megoldani. Közös érdek, hogy az agráriumban és az élelmiszeriparban dolgozók megélhetése és társadalmi elismertsége biztos legyen – mondta.

Nagy István agrárminiszter beszéde (magyarul), amit a GFFA Agrárminiszterek online Konferenciáján elmondott.

Közös feladatunk nem csupán a globális mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszer stabilizációja, hanem az egész világra kiterjedő élelmezésbiztonság és az ezért dolgozó gazdák tiszteletének biztosítása – fogalmazott a ‘Hogyan lesznek képesek megerősödni az élelmiszerellátási rendszerek a COVID-19 járvány után?’ címmel megrendezett szekcióülésen történt felszólalásában Feldman Zsolt, az agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. 

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár kifejtette: a magyar kormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy az agrártermékek kereskedelme akadálymentesen és biztonságosan folyjon. Ezen felül az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ajánlásokkal, útmutatókkal és egyéb kiadványokkal nyújt segítséget a vállalkozásoknak a termelés biztonságához valamint a lakosság számára. Emellett jelentős gazdasági segítséget nyújtottunk a legnagyobb gazdasági károkat szenvedett ágazatok számára a munkáltatói terhek csökkentésével, a hitelekhez kapcsolódó kamat- és hitelmoratóriummal. Magyarország Kormánya összességében több mint 25 milliárd forint többletforrással támogatta a koronavírus-válság okozta gazdasági károkat a mezőgazdasági és élelmiszeripar szektorban – fogalmazott Feldman Zsolt.

A Világfórum résztvevői közös nyilatkozatban hangsúlyozzák a biodiverzitás megőrzésének kiemelt szerepét, a beporzók, a modern öntözési rendszerek jelentőségét, az erdőtelepítések klímaváltozásra gyakorolt pozitív hatását. A deklaráció megállapítja, hogy az élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez a digitalizáció és a legújabb technológiák alkalmazásának támogatása feltétlenül szükséges. Mindemellett jelzik, hogy a hulladékok csökkentése és az élelmiszerpazarlás mérséklése is olyan kihívás, melyre a Föld összes országának hatékonyabb választ kell kidolgoznia.

A nyilatkozatban érvényesülnek azon nemzeti érdekeink, amelyek Magyarország speciális elhelyezkedése, a magyar agrárium jellegzetességei, hazánk tradíciói és jövőképe szempontjából is elengedhetetlenül fontosak. Sikerként könyvelhető el, hogy olyan jelentős témákkal foglalkoztak a résztvevők, mint például az agrárpiacon tapasztalható áringadozások mérséklése, a stabil jövedelem biztosítása, a vidéken élők infrastuktúrájának javítása, az állatbetegségek visszaszorítása, vagy például a klímaváltozás hatásainak csökkentése.

Ez a világtalálkozó nagyon jelentős iránymutatással segíti az idei évben soron következő csúcstalálkozókon képviselendő érdekeinket. A deklaráció segítséget ad például ahhoz, hogy a Klímacsúcstalálkozón, vagy az ENSZ Élelmezési Csúcstalálkozóján az agrár- és élelmiszerágazat érdekei megfelelő súllyal szerepeljenek.

Forrás: AM

Kiegészítés:

Az esemény záróközleményében az erdők, erdőgazdálkodás ügye két helyen fordul elő.

6. oldal:

Az ‘Egy egészség’ megközelítéssel összhangban határozottan megerősítjük az intenzívebb, fenntartható és hosszú távú ágazatközi és multidiszciplináris párbeszéd szükségességét, valamint az átfedő megoldások szükségességét, amelyek magukban foglalják az egészségügy, a mezőgazdaság, az állat-egészségügy, az erdészet és a környezetügy területeket.

10. oldal:

Hangsúlyozzuk, hogy az agrárerdészet fontos szerepet játszik mind a mezőgazdasági jövedelmek javításában, mind a fenntartható élelmiszer-, takarmány- és rosttermelésben, mind pedig az éghajlatváltozás mérséklésének és az ahhoz való alkalmazkodás, valamint a biológiai sokféleség erősítésének stratégiájaként.

Támogatni fogjuk az erdőirtás és az ökoszisztémák pusztulásának megakadályozására irányuló intézkedéseket, függetlenül attól, hogy azokat ember vagy természetes tényezők okozzák-e. Támogatjuk a termelői és a fogyasztói oldal közös intézkedéseit az erdő pusztulásának elkerülése érdekében, és támogatjuk az áttérést a mezőgazdasági nyersanyagok fenntartható ellátási láncaira erdőink védelme érdekében. Ebben az összefüggésben hangsúlyozzuk a varsói keretmegállapodás fontosságát a REDD+ számára.

REDD+ = reduce emissions from deforestation and forest degradation in developing countries (REDD+), = tehát a fejlődő országok erdővesztéséből és erdőromlásából adódó emisszió csökkentése

Szerk: MM

Előző cikk

Fapiac, fakereskedelem változásai – online felmérés

Következő cikk

100 M USD a legjobb CO2 nyelési megoldásértStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share