FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdő jövője Németországban

A Német Erdészeti Tanács (DFWR) november végén találkozott Cem Özdemir szövetségi erdőügyi miniszterrel a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztériumban (BMEL), hogy a német erdők jövőjéről tárgyaljon. Többek között megvitatták az erdővel kapcsolatos felelősség kérdéseit, valamint a fa felhasználását.

A DFWR szerint nem csak üdvözlendő, hogy a BMEL szorosabb európai együttműködésre törekszik. Az is fontos, hogy az erdőkért való felelősség nemzeti szinten maradjon. Ezt szeretnénk figyelembe venni.

Az erdők jövőjével kapcsolatos aggodalmak tekintetében fontos tényező az a kérdés, hogy a jelenlegi erdőkárokat hogyan fogják finanszírozni. Csak 2018 és 2021 között ezek Németországban 15 milliárd eurót tesznek ki – közölte a DFWR. “A német kormány jelenlegi támogatása fontos és helyes, azonban 2026 utánra kell gondolnunk, hogy fenntartható támogatást biztosítsunk az éghajlatbarát erdőátalakításhoz” – magyarázta Georg Schirmbeck, a DFWR elnöke. Az “Éghajlathoz igazodó erdőgazdálkodás” finanszírozási iránymutatást is megvitatták.

A fa felhasználását nem szabad korlátozni

A felelősség és a finanszírozás kérdései mellett a vita a fa felhasználásáról is szólt. “A fahasználat aránytalan korlátozása, ahogyan azt az EU erdészeti stratégiája előirányozza, nem segíti elő az éghajlat-semleges gazdaság céljának elérését” – bírálta Schirmbeck.

Majd így folytatta: “Szükségünk van a hazai fenntartható nyersanyagra, a fára, mind az anyag-, mind az energiafelhasználás szempontjából. A fa fontos eleme a megújuló energiák keverékének, amely jelenleg nélkülözhetetlen hídtechnológiaként az éghajlat-semleges gazdaság felé vezető úton.” Ha a szükséges faanyagot más országokból importálják, nem lehet tudni, hogy a gyártás során milyen környezetvédelmi előírásokat tartottak be.

Az erdőgazdálkodás az éghajlat védelme

Az ülésen a DFWR javaslatot tett a koalíciós megállapodásban előirányzott, az öreg bükkösökre vonatkozó fakitermelés befagyasztására és a lombosfák extenzív használatára vonatkozó hatásvizsgálatra. “Egy hatásvizsgálat megmutathatná, hogy a javasolt jogszabály következtében mekkora lehet a lemaradás Németország mint biogazdasági helyszín számára” – mondta Schirmbeck.

Végső soron az éghajlatváltozás elleni intézkedések között a funkcionális erdők megőrzése fontos építőelem. Az erdészeti tudomány a jövő erdeinek alapja. Özdemir támogatja a német erdők fejlesztését a “protect by using” mottó jegyében – írja a DFWR. A BMEL által kinevezett Erdészeti Tudományos Tanácsadó Testület szintén a fenntartható fahasználatot ajánlja.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis.de 12-06

Előző cikk

Világszerte 33 millió erdészeti dolgozó

Következő cikk

160 éves az Erdészeti Lapok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések