FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COP26 – megállapodás erdő- és földhasználatról

A világ több mint 100 vezetője megállapodott az ENSZ éghajlatváltozási csúcskonferenciáján, hogy 2030-ig felhagynak a környezeti katasztrófát eredményező erdőirtásokkal, és új erdőket telepítenek. A nyilatkozatot aláírók között van az amazóniai őserdőnek otthont adó Brazília is.

A cél megvalósítására privát forrásokból és közalapokból 14 milliárd fontot fognak költeni összesen, és bár a szakértők üdvözlik az elköteleződést, sokan szkeptikusak, hiszen a 2014-es New Yorkban tett ígéretet, miszerint legalább lelassítják az erdőirtások folyamatát, sem sikerült betartani. Ennek ellenére az erdők pusztításának befejezése életbevágóan fontos lenne, mivel a fák nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedést okozó szén-dioxid megkötéséhez.

Azok az országok, amelyek most elkötelezik magukat a fakivágásokkal szemben – így Kanada, a már említett Brazília, Oroszország, Kína, Indonézia, az Egyesült Államok, Anglia és a Kongói Demokratikus köztársaság (a teljes listát itt találja) – a világ erdőinek 85 százalékát birtokolják.

Az ígéret többek között tartalmazza a fejlődő országok támogatását, hogy azok helyre tudják állítani az erdőktől megfosztott területeket, eredményesen tudják felvenni a harcot a bozót- és erdőtüzekkel, és támogassák az őslakosokat (hogy mennyire fontos az őslakosok szerepe az erdők védelmében, arról ebben a cikkben írtunk).

Prime Minister Boris Johnson speaks at the Opening Ceremony for Cop26 at the SEC, Glasgow. Photograph: Karwai Tang/ UK Government

A megállapodók közül 28 ország kormánya döntött úgy, hogy az erdőirtás a jövőben nem játszhat szerepet az egyes élelmiszerek és mezőgazdasági termékek, mint a pálmaolaj, a szója vagy a kakaó, globális kereskedelmében. Az állattartásnak, a legeltetésnek vagy épp a pálmaolaj-ültetvényeknek ugyanis hatalmas erdőterületek esnek áldozatául.

A világ legnagyobb pénzügyi cégei közül több mint 30 vállalat – beleértve az Avivát, a Schroderst vagy az Axát – ugyancsak megígérték, hogy a jövőben nem invesztálnak olyan tevékenységekbe, amelyek erdőirtásokkal hozhatók összefüggésbe.

A megállapodásban résztvevők ezen felül létrehoznak egy 1,1 milliárd fontos alapot, hogy megvédjék a Kongó-medence trópusi esőerdőit.

Légifotó egy kolumbiai nemzeti parkban történt illegális erdőirtás utáni állapotról / Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

forrás: HVG

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fabunio kerekasztal volt

Következő cikk

WOODIGITAL Projekttalálkozó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések