FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Bioenergia, a fából energia jó vagy nem jó?

 

 

Az OECD keretében hozták létre 1974-ben, az 1973. évi olajválság hatására Nemzetközi Energia Ügynökséget, mely szervezeten belül hamarosan, már 1978-ban megalapították az IEA Bioenergy nevű szervezetet, tehát a Nemzetközi Energia Ügynökség bio-alapú energiával foglalkozó szervezetét. Nos, akit érdekel, a honlapjukon megismerheti sokrétű tevékenységüket.

Itt a legutóbbi, február közepén megjelent írásukra szeretném a FATÁJ olvasóinak figyelmét felhívni. Az írás címe és kapcsolója:

 

A fás biomassza energetikai felhasználását megkérdőjelező kampányokból hiányoznak a legfontosabb tények.

 

Sok médiakampány és publikáció is megkérdőjelezi a fás biomassza felhasználását a megújuló energia előállításához. Közülük többen helytelenül mutatják be a mindennapi erdészeti gyakorlatot és a bioenergia-rendszereket, és a fás biomassza energiaként felhasználását az erdők túlzott kiaknázásával, akár az folyamatos erdőirtással és a ‘fák elégetésével’ társítják.

A valóságban az erdei bioenergia szerves része az erdészeti ágazatnak*, amely reagál a bioenergia iránti igényre azáltal, hogy erdőgazdálkodási megközelítéseket és ipari folyamatokat alakít ki tüzelőanyagok, hő és villamos energia előállítására, amellett, hogy fűrészrönköt, papírt és más biobázisú termékek sokaságát kibocsátja. A médiakampányok gyakran figyelmen kívül hagyják azt a sok lépést is, amelyet már megtettek a fenntartható erdőgazdálkodás felé, különösen Európában és Észak-Amerikában.

[* A forest sector, az erdészeti ágazat, mint fogalom a nemzetközi elemzésekben gyakran, így itt is tartalmazza az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó teljes vertikumot, így a faipart a papíriparral együtt.]

Bár minden bizonnyal fontos meghatározni, hogy mi szükséges a biomassza felelősségteljes előállításához és felhasználásához, a közelmúltbeli híradásokban szereplő félrevezetések azzal a kockázattal járnak, hogy a biomasszát, mint teljes egészében fenntartható anyag- és energiaforrást hiteltelenné teszik. Ez tett, amelynek súlyos következményei lehetnek a globális szén-dioxid-semlegességi törekvések terén.

 

Nos innentől nem fordítgatom tovább ezt a cikket, hiszen csupa, a szakterületünkben járatosak számára közismert igazságról olvashatnánk. A cikk az alábbi kérdéseket taglalja részletesen:

 

– Valóban szükségünk van bioenergiára?

– A biomassza elégetésével is CO2 keletkezik, akkor ez mennyivel jobb, mint a fosszilis energiahordozók?

– Az erdőket a bioenergia termelés érdekében vágják?

– A bioenergiához értékes rönkfát használnak?

– A fás biomasszából termelt bioenergiát megújulónak tekinthetjük?

 

Akinek szüksége lehet erre az érvrendszerre, érdemes az IEA-Bioenergy teljes angol nyelvű cikkét elolvasnia.

 


 

Kérdezhetnénk, hogy vajon miért foglalkozik e jelentős szervezet a nyilvánvaló dolgok részletes bemutatásával, magyarázatával. Nos erre álljon itt egy példa.

 

Az euobserver-ben jelent meg február 12-én:

500 tudós sürgeti az EU-t, hogy hagyjon fel a fák* energia célú égetésével.

Több mint 500 tudós felszólította az EU-t, hogy hagyja abba a biomassza elégetésének "szénsemleges" kezelését a megújuló energiával kapcsolatos normáiban. "A közelmúlt években megtévesztő lépés volt egész fák kivágása vagy a fatörzsek (rönk) nagy részeinek a bioenergiához terelése, ami által szén-dioxid szabadul fel, amely egyébként az erdőkbe zárva maradna" – fogalmaztak az EU-nak és nemzetközi vezetőknek csütörtökön küldött levelében.

 

[*Az eredeti címben a tree, azaz az élő fát jelentő szó áll a wood, a kitermelt, feldolgozott fa helyett, ami némileg hangulatkeltő csúsztatás.]

 

A 29 oldalas angol nyelvű levélből valójában 2 oldal az érdemi szöveg, a többi az aláírók felsorolása.

A kiáltvány címzettjei: Biden elnök, von der Leyen elnök, Michel elnök, Suga miniszterelnök és Moon elnök.

Az aláírók szerint a szénsemlegesség 2050-ig elérése érdekében a fosszilisek helyett a fából energianyerés aláásná a klíma és a biodiverzitási célok elérését.

Stb. és így zárják soraikat:

A fák értékesebbek, ha élnek, mint holtan mind az éghajlat, mind a biológiai sokféleség szempontjából. A jövőbeni nettó nulla kibocsátási célok elérése érdekében kormányaiknak azon kell dolgozniuk, hogy megőrizzék és helyreállítsák az erdőket, és ne égessék el azokat.

 

Nos, ezen levél is ékes bizonyítéka, hogy sok zöldmozgalmár nincs tisztában az erdőgazdálkodás valóságával, annak szakmai részleteivel. Értékes rönköt nem lehet tűzifa nélkül kitermelni. A globális vagy regionális (EU) politikákban e szervezetek kizárólag a biodiverzitással és a helyreállítással foglalkoznak az erdőkkel kapcsolatban, az összes egyéb szempontot és folyamatot meg figyelmen kívül hagyják. Úgy tűnik e kiáltvány aláíróihoz még nem jutott el az IEA Bioenergy fenti cikke vagy a felsorolt tényeket valamely okból figyelmen kívül hagyták.

Több példát mutattunk már a FATÁJ-ban az EU Biodiverzitás Stratégiával és az EU Erdészeti Stratégiával kapcsolatban a közelmúltban megjelent cikkekben.

Forrás: A kapcsolók szerint.
FordSzerk+észrevétel: MM

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Évszázados tölgyfákat keres Franciaország a Notre Dame torony újjáépítéséhez

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 62., 2021/08. adásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések