FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Követés

Közelgő események

Madárvédelmi program indult az EGERERDŐ Zrt. Mátrafüredi Erdészeténél

 

 

Miért szükséges mesterséges ‘lakásokkal’ segítenünk? Azért, mert természetes odúk kialakítására alkalmas öreg, halódó fák, facsonkok csak kis mennyiségben találhatóak erdeinkben. Még az 1990-es években is fontos erdőhigiéniai előírás volt az elpusztult vagy halódó fák gyors eltávolítása erdeinkből. Az erdei holtfával kapcsolatos kutatások azonban bebizonyították, hogy az őshonos fafajú erdeinkben a holtfa nem rontja, hanem jelentősen javítja az erdő immunrendszerét. Az utóbbi két évtized ezért egészen más erdőkezelési szemléletet hozott a Mátra erdeibe is. Az idős állományok felújításakor hagyásfák és hagyásfa-csoportok megfelelő eloszlású hálózatával igyekszünk megőrizni az egykori öreg erdők életközösségét. Jelentős nagyságú erdőterület fakitermelést nem szolgáló üzemmódba került, ahol a fák élethosszát nem a fűrész határozza meg.

Az új szemlélettel eltelt húsz év viszont csak egy rövid korszak a tölgyesek-bükkösök életében, hiszen életkoruk jellemzően 120-150 év. Az erdész jelen kori munkájának eredménye csak több évtized eltelte után jelentkezik. Fiatal és középkorú erdeinkben még nagyon sok ideig kellene várnunk természetes odvas fák kialakulására. Ezért nagyon hasznos ezekben az erdőkben odútelepeket létrehozni.

 

 

Ma (február 17-én) a sajtó képviselőinek jelenétében helyeztük ki az első odútelepünk utolsó darabját a Görgői autós pihenő közeli erdőrészletben. A megjelenteket Dudás Béla erdészetvezető köszöntötte, aki vázolta a létesítés okát, annak körülményeit és a jövőbeni terveket. Ösz Gusztáv az EGERERDŐ Zrt. természetvédelemért felelős vezérigazgató-helyettese cégünk átfogó természetvédelmi tevékenységét vázolta fel, melyet számos példával illusztrált. Az eseményen jelen volt az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának fiatal kutató kollégája Ötvös Csaba is, aki beszámolt az általuk már több éve üzemeltetett odútelep tapasztalatairól és annak jótékony hatásairól.

 

 

A programot minden télen hasonló nagyságú telep létrehozásával tervezzük folytatni.

 

Az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete által kezelt Gyöngyössolymos 85/A területen az odútelep összesen 47 db kihelyezett odúból áll.

 

Forrás: Egererdő, Mátrafüredi Erdészet

Kapcsolódó:

 

Madárvédelmi program az EGERERDŐ-nél A madárodú kihelyezése bevált és mindenki által viszonylag egyszerűen végrehajtható természetvédelmi tevékenység. Ezzel búvóhelyet és fészkelési lehetőséget adunk a madárvilág számos képviselőjének. (FATÁJ 2021. 02. 11.)

 

Előző cikk

Évszázados tölgyfákat keres Franciaország a Notre Dame torony újjáépítéséhez

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 62., 2021/08. adásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share