FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Használd következetesen a fát

A Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH) felhívja a figyelmet a fenntartható fahasználatban, mint hazai és megújuló nyersanyagban rejlő lehetőségekre az éghajlati célok elérése érdekében.

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) ma közzétette a 2021-re vonatkozó éghajlati mérleg-előrejelzését. Míg a mezőgazdaság tovább tudta csökkenteni kibocsátását, addig az energia- és az ipari ágazatban nagymértékű növekedést regisztráltak, és az épületszektorban sem sikerült elérni a célértékeket. Összességében a CO2-kibocsátás 4,5 százalékkal magasabb, mint 2020-ban, amit nagyban befolyásolt a Corona-járvány. A Német Fűrész- és Faipari Szövetség e.V. (DeSH) ennek fényében sürgeti a fenntartható fahasználatban, mint hazai és megújuló nyersanyagban rejlő lehetőségeket az éghajlati célok elérése érdekében.

“Miután a 2020-as éghajlati mérleg nagyon kedvezően alakult, az UBA tavalyi üvegházhatásúgáz-kibocsátásra vonatkozó jelenlegi becslései azt mutatják, hogy szinte minden területen még mindig komoly kihívásokkal kell megküzdenünk. Egy dolog ambiciózus célokat kitűzni, és egy másik dolog azokat következetesen megvalósítani” – nyilatkozta Julia Möbus, a DeSH ügyvezető igazgatója. “Németország fenntarthatóan kezelt erdeivel messzemenő potenciállal rendelkezik a fenntartható fahasználat terén. Ezzel már ma is jelentős CO2-megtakarítás érhető el az építőiparban, a csomagolási és az energiaágazatban. A hazai fahasználatra vonatkozó célzott stratégia tovább növelhetné ezt a hozzájárulást az ágazatokban.”

Julia Möbus

A fa fenntarthatóságot teremt az iparban és a társadalomban

Az erdők és a fa évente Németország üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 14 százalékát kerülik el. A folyamat során a CO2 nemcsak hosszú távon tárolódik a fatermékekben, hanem a fosszilis nyersanyagok felhasználása is aktívan csökken. “A fenntartható gazdaságra és társadalomra való átállás a megújuló nyersanyagoktól függ. A faipar már régóta bizonyítja, hogy a biogazdasági folyamatok segítségével és a hazai erőforrások felhasználásával lehetséges az éghajlatbarát termelés” – hangsúlyozza Möbus. “Ez nem csak a fenntartható építő- és csomagolóiparnak, hanem az energetikai átállásnak is kedvez: A fából előállított villamos energia és hő hozzájárul az ipar szén-dioxid-mentesítéséhez, valamint a magánháztartások fenntartható és megbízható ellátásához megújuló hővel.”

Megbízható nyersanyag- és energiaellátás elengedhetetlen

“Az ukrajnai háború ismét világossá teszi, hogy a hazai erőforrások megerősítése elengedhetetlen. A független nyersanyag- és energiaellátás ugyanúgy előfeltétele a nagyobb gazdasági önállóságnak, mint az éghajlati célok elérésének sikertényezője. Mindezek fényében a fenntartható erdőgazdálkodás és faipar úttörő jelentőségű és elengedhetetlen a gazdaság- és éghajlat-politikai célkitűzések következetes megvalósításához. Gyors cselekvésre van szükség – az éghajlat, a gazdaság és a társadalom érdekében” – zárja Möbus.

szerk: Tóth János, forrás: DeSH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

VELUX cégcsoport zöldítése

Következő cikk

House of Wood - A FA Háza



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések