FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdő dióhéjban

 

 

A korai történelem nagy részében az emberek táplálékukat vadászattal és a vadon élő növények gyűjtésével szerezték füves vidéken és erdőkben. Napjainkban az erdőterületek mezőgazdasági földterületté alakítása az erdőirtás egyetlen legnagyobb hajtóereje világszerte*, amely soha nem látott mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez. Az erdők integrálása a föld egyéb felhasználási módjaival – ideértve a mezőgazdaságot is – elengedhetetlen az élelmezésbiztonság eléréséhez, az egészséges táplálkozás biztosításához és a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. (*FATÁJ megjegyzés: Európában és abban Magyarországon ennek ellenkezője érvényes: nő az erdők területe és fatömege több mint egy évszázada.)

Az erdei ökoszisztémák emberi táplálkozás szempontjából betöltött fontosságának tudatosítása és az 2021-es erdők nemzetközi napjának megünneplése érdekében az ENSZ-EGB és a FAO videót készített, amely elmagyarázza, hogy a fenntarthatóan kezelt erdőkből és az agrárerdészetből származó, felelősségteljes eredetű diófélék hogyan gazdagíthatják étrendünket, és hozzájárulhatnak-e egészségünkhöz és jólétünkhöz. Az ‘Erdők dióhéjban’ kevésbé ismert történetet mesél el az erdőkről: az egyik olyan helyről, amely fontos tápláló és egészséges táplálék-szolgáltató, amely képes az élelmiszer-rendszereket a fenntartható fejlődés mozgatórugóivá alakítani szerte a világon.

 

 

A korszerű élelmiszer-ellátási láncok gyakran elfedik azoknak az ételeknek az eredetét, amelyeket minden nap asztalunkra teszünk. Így könnyen el lehet felejteni, hogy a tápanyagokban leggazdagabb összetevők némelyike a nem-fa erdészeti termékekből származik, beleértve a vadhúst, bogyókat, gombákat és különféle növényeket. Az erdei és az erdőn kívüli fák diója különösen megdöbbentő példája az ősi erdei ételeknek, amelyek mély hatással voltak a globális étrendre, kultúrákra és nyelvekre.

A ‘dió’ szónak például több nyelven* van hasonlósága – az utazók és kereskedők történelmi öröksége, akik gondosan szedték, kereskedték és szállították a legjobb minőségű dióféléket a közép-ázsiai erdőkből a saját országukba, és ismertté tették azokat helyi ételekhez. Ma e még meglévő értékes dióerdők egyike – a kirgizisztáni Arslanbob hegyvidéki falu környékén – kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy élelmiszer- és megélhetési forrást biztosítson emberek ezreinek, köztük a vidéki közösségekben élő nőknek és fiataloknak. (*FATÁJ: Itt a walnut angol szó más nyelvekben párjaitól van szó, pl. németül Walnuss. A magyar dió szóra ez lehet hogy kevésbé igaz.)

Amint a videó mutatja, sok helyen az erdőkből származó dió egész élelmiszerláncnak építőeleme. Szibéria távoli részein a helyiek fenyőerdőket szüretelnek tápláló dióikért (toboz), amelyeket salátákhoz, gabonafélékhez adnak és különféle helyi ételekhez használják. Oroszország távol-keleti hatalmas erdeiben a cédrusfenyő számos erdei állat táplálékforrása, beleértve az őzeket és a vaddisznókat is. Az őzek és a vaddisznók maguk is imádkoznak a veszélyeztetett szibériai tigrisért, amely csak néhány százat számlál a vadonban.

Az ‘Erdők dióhéjban’ bemutat más fa dióféléket (csonthéjasokat) is – ideértve a pekándiót, a mandulát, a pisztáciát és a mogyorót -, amelyek világszerte sok ember számára a rendszeres étrend részét képezik, ami még fontosabbá teszi fenntartható forráshoz jutást és fogyasztást. Az ellenőrzött, biogazdálkodás számos országban növekszik: a francia mandula kisüzemi termelésétől kezdve az olaszországi helyi mogyorós gyümölcsösökig, mindkettő válasz a dió (csonthéjasok) iránti kereslet közelmúltbeli növekedésére. Amint a világ népessége növekszik, sürgősen meg kell változtatni az élelmiszer-előállítás és -fogyasztás módját annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető legyen egészséges, tápláló élelmiszer – és az erdőknek fontos szerepe van ebben a folyamatban.

Az 2021. évi Erdők Nemzetközi Napjának legfontosabb üzenetei: ‘az egészséges erdők egészséges embereket jelentenek‘, ‘az erdei táplálék egészséges étrendet biztosít‘.

 

További részleteket is megismerhet a nem-fa erdei termékekkel kapcsolatos munkánkról itt. (33 oldal, angolul, pdf, 2017-ben készült irat)

 

Ha fel szeretne iratkozni a UN-ECE heti hírlevelére, azt itt teheti meg:

unece_info@un.org

Forrás: un-ece.org

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Településfásítás az Egererdő területén

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 67., 2021/13. adás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Teszáry Károly [86]

Fájó szívvel továbbítom a szomorú, lesújtó hírt: elhunyt Teszáry Károly erdőmérnök, 1969-től a Diósjenői Erdészet, majd 1985-től a…