FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdő dióhéjban

 

 

A korai történelem nagy részében az emberek táplálékukat vadászattal és a vadon élő növények gyűjtésével szerezték füves vidéken és erdőkben. Napjainkban az erdőterületek mezőgazdasági földterületté alakítása az erdőirtás egyetlen legnagyobb hajtóereje világszerte*, amely soha nem látott mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez. Az erdők integrálása a föld egyéb felhasználási módjaival – ideértve a mezőgazdaságot is – elengedhetetlen az élelmezésbiztonság eléréséhez, az egészséges táplálkozás biztosításához és a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. (*FATÁJ megjegyzés: Európában és abban Magyarországon ennek ellenkezője érvényes: nő az erdők területe és fatömege több mint egy évszázada.)

Az erdei ökoszisztémák emberi táplálkozás szempontjából betöltött fontosságának tudatosítása és az 2021-es erdők nemzetközi napjának megünneplése érdekében az ENSZ-EGB és a FAO videót készített, amely elmagyarázza, hogy a fenntarthatóan kezelt erdőkből és az agrárerdészetből származó, felelősségteljes eredetű diófélék hogyan gazdagíthatják étrendünket, és hozzájárulhatnak-e egészségünkhöz és jólétünkhöz. Az ‘Erdők dióhéjban’ kevésbé ismert történetet mesél el az erdőkről: az egyik olyan helyről, amely fontos tápláló és egészséges táplálék-szolgáltató, amely képes az élelmiszer-rendszereket a fenntartható fejlődés mozgatórugóivá alakítani szerte a világon.

 

 

A korszerű élelmiszer-ellátási láncok gyakran elfedik azoknak az ételeknek az eredetét, amelyeket minden nap asztalunkra teszünk. Így könnyen el lehet felejteni, hogy a tápanyagokban leggazdagabb összetevők némelyike a nem-fa erdészeti termékekből származik, beleértve a vadhúst, bogyókat, gombákat és különféle növényeket. Az erdei és az erdőn kívüli fák diója különösen megdöbbentő példája az ősi erdei ételeknek, amelyek mély hatással voltak a globális étrendre, kultúrákra és nyelvekre.

A ‘dió’ szónak például több nyelven* van hasonlósága – az utazók és kereskedők történelmi öröksége, akik gondosan szedték, kereskedték és szállították a legjobb minőségű dióféléket a közép-ázsiai erdőkből a saját országukba, és ismertté tették azokat helyi ételekhez. Ma e még meglévő értékes dióerdők egyike – a kirgizisztáni Arslanbob hegyvidéki falu környékén – kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy élelmiszer- és megélhetési forrást biztosítson emberek ezreinek, köztük a vidéki közösségekben élő nőknek és fiataloknak. (*FATÁJ: Itt a walnut angol szó más nyelvekben párjaitól van szó, pl. németül Walnuss. A magyar dió szóra ez lehet hogy kevésbé igaz.)

Amint a videó mutatja, sok helyen az erdőkből származó dió egész élelmiszerláncnak építőeleme. Szibéria távoli részein a helyiek fenyőerdőket szüretelnek tápláló dióikért (toboz), amelyeket salátákhoz, gabonafélékhez adnak és különféle helyi ételekhez használják. Oroszország távol-keleti hatalmas erdeiben a cédrusfenyő számos erdei állat táplálékforrása, beleértve az őzeket és a vaddisznókat is. Az őzek és a vaddisznók maguk is imádkoznak a veszélyeztetett szibériai tigrisért, amely csak néhány százat számlál a vadonban.

Az ‘Erdők dióhéjban’ bemutat más fa dióféléket (csonthéjasokat) is – ideértve a pekándiót, a mandulát, a pisztáciát és a mogyorót -, amelyek világszerte sok ember számára a rendszeres étrend részét képezik, ami még fontosabbá teszi fenntartható forráshoz jutást és fogyasztást. Az ellenőrzött, biogazdálkodás számos országban növekszik: a francia mandula kisüzemi termelésétől kezdve az olaszországi helyi mogyorós gyümölcsösökig, mindkettő válasz a dió (csonthéjasok) iránti kereslet közelmúltbeli növekedésére. Amint a világ népessége növekszik, sürgősen meg kell változtatni az élelmiszer-előállítás és -fogyasztás módját annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető legyen egészséges, tápláló élelmiszer – és az erdőknek fontos szerepe van ebben a folyamatban.

Az 2021. évi Erdők Nemzetközi Napjának legfontosabb üzenetei: ‘az egészséges erdők egészséges embereket jelentenek‘, ‘az erdei táplálék egészséges étrendet biztosít‘.

 

További részleteket is megismerhet a nem-fa erdei termékekkel kapcsolatos munkánkról itt. (33 oldal, angolul, pdf, 2017-ben készült irat)

 

Ha fel szeretne iratkozni a UN-ECE heti hírlevelére, azt itt teheti meg:

unece_info@un.org

Forrás: un-ece.org

 

Előző cikk

Településfásítás az Egererdő területén

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 67., 2021/13. adásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Tragédia az erdőben

Felborult egy erdészeti munkagép Mikóháza határában – meghalt a sofőr. Az eset körülményeit a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság vizsgálja, bűncselekményre…
Tovább

Bondor Antal 90 éves

Dr. hc. dr. Bondor Antal az Erdőművelés Tanszék egykori tanszékvezetőjét az Erdészeti Tudományos Intézet volt főigazgatóját 90. születésnapja…
Tovább

Tűzgyújtási tilalom

2022. június  22. (szerda)-tól a következő megyékben tűzgyújtási tilalom lép életbe: Bács-Kiskun; Békés; Csongrád-Csanád; Jász-Nagykun-Szolnok. Az elmúlt időszak magas…
Total
0
Share