FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

REIN-Forest nemzetközi erdőkutató projekt


A pályázat benyújtásának előzménye az volt, hogy a partnerek szerettek volna egy kezdő lépést tenni a klímaváltozásra reagáló erdőgazdálkodás irányába: Az erdei fák populációi alkalmazkodnak élőhelyükhöz, azonban az éghajlatváltozás következtében a helyi alkalmazkodottság és az aktuális környezeti hatások közötti egyensúly felbomlik.

A klímaváltozás sebessége (az izotermák eltolódásának üteme) az osztrák-magyar határtérségben jelenleg nagyságrenddel magasabb, mint az erdőtakarót alkotó fajok természetes migrációjának sebessége. Az utóbbi évtizedekben tapasztalható tömeges erdőkárok előrevetítik azokat a nehézségeket, amelyekkel az erdőgazdálkodás szembesülhet a prognosztizált klímaváltozás hatására. Mindez arra utal, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására, az erdőtakaró állékonyságának fenntartásához emberi beavatkozásra lesz szükséges.

A partnerek a határtérség erdőtakaróinak védelmében kísérleti helyszíneken két kiválasztott térségre jellemző fafajtánál, mint a bükk és a kocsánytalan tölgy, szaporítóanyag kihelyezésével sérülékenység-elemzést végeznek. Minden egyes helyszínt megfelezve, a terület egyik felére a térségből származó szaporítóanyagot, míg a másik felére a 80-100 év múlva a térségben feltételezett klímának most megfelelő helyszínről származó szaporítóanyagot helyeznek ki (az európai SUSTREE projekt modellezési adatbázisa alapján definiálva ez utóbbi forráshelyszínt). A nyomon követést egy 15 évre szóló kezelési terv elkészítése segíti, melyben megfogalmazásra kerülnek a helyszíneken végzendő monitoring feladatok. A demonstrációs helyszínek kialakítását megelőzően egy szaporítóanyag-mozgatási stratégia is készül.

 

Fontos, hogy a projekt által feldolgozott téma a szélesebb nyilvánossághoz is eljusson. Így a partnerek a szakmai munkájukat, az erdők ökológiai sokfélesége és értékei iránti tudatosság növelő tevékenységek végrehajtásával teszik teljessé:

A partnerek lakossági rendezvényeket, erdészeknek, pedagógusoknak, természetvédelmi szakembereknek workshopot és kétnapos tanulmányutat szerveznek.

A fiatalok ismereteinek bővítésére egynapos erdőismereti iskolai program megvalósítása is a projekt része.

Nem utolsó sorban erdőismereti foglalkoztató füzetet készítünk alsó tagozatosok számára, amely játékosan közvetíti az erdők ökológiai értékeinek fontosságát, és a magyar és osztrák határtérség jelentősebb arborétumaival kapcsolatos ismereteket.

Emellett digitális oktatási tananyagcsomagot állítunk össze. Egy tananyagot az általános iskola felső tagozatos diákokat tanító pedagógusok számára és egy tananyagot a középiskolákban tanító pedagógusok számára. Mindkettő témája: a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatása egyetemesen és a magyar és osztrák határtérségben. A tananyagot kiegészítendő, azonos témában 10 perces oktató film is készül.

 

A projekt weboldala itt érhető el.

A projekt az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg!

 

Forrás: VasMegyeiÖnkormányzatiHivatal

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Prof. dr. Robert Kozak a Brit Kolumbia Egyetem Erdészeti Karának új dékánja

Következő cikk

Új turistaházat adtak át Sopronban, a Hidegvízvölgyben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések