FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Alkalmazkodó erdőgazdálkodás – REIN-Forest

A klímaváltozás gyorsabb, mint a jelenlegi erdők fafajainak alkalmazkodó képessége. Ennek ellensúlyozásához emberi beavatkozás szükséges. Erre dolgozott ki megoldási lehetőséget a 2020-ban indult osztrák-magyar Rein-Forest projekt, amelynek zárókonferenciájának a Szombathelyi Erdészeti Zrt. adott otthont.

A klímamodellek szerint térségünkben a következő 50-80 évben gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a globális átlagnál, a csapadékmennyiség viszont nem nő számottevően. Ezt az őshonos erdők nehezen viselik, egy csekély mértékű klímaingadozás is felboríthatja az erdei ökoszisztémát. A tömeges erdőkárok előrevetítik az erdőgazdálkodásra váró nehézségeket. A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal projektvezetésével megvalósuló programban regionális szinten elemezték az erdők sérülékenységét, és védelmi intézkedésként a térség 3 osztrák és 3 magyar, közösen kiválasztott helyszínén ültetnek más földrajzi régióból származó kocsánytalan tölgy és bükk csemetét.

A demonstrációs, jellemzően 1-2 hektáros területek felébe helyi szaporító anyag kerül, a másik felébe viszont olyan származási helyszínekről érkezik az úgynevezett előalkalmazkodott csemete, ahol a jelenlegi klíma megegyezik azzal, amit a jövőben nálunk prognosztizálnak. Ausztriába a bükköt Szerbiából és Bulgáriából, a kocsánytalan tölgyet Németországból és Magyarországról szállítják, hozzánk pedig Bosznia-Hercegoviából érkezik a szaporító anyag. A magyar projekttérségben a Tanulmányi Erdőgazdaság, az Őrségi Nemzeti Park és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is részt vállal demonstrációs erdőrészlet kialakításában, gondozásában, fenntartásában.

Dr. Nagy László, a Soproni Egyetem Erdészeti Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta, vizsgálati eredményeik alapján a határ mindkét oldalán a kocsánytalan tölgy és a bükk is jelentős élőhelyvesztést szenvedhet el a század végéig a klímaváltozás miatt. A modellezés szerint élőhelybővülésre, vagy az élőhelyek megtartására a programterület északnyugati csücskében látszik esély. Aktív gazdálkodási beavatkozások szükségesek, hogy a két ökológiailag és gazdaságilag is domináns fafaj előfordulását, térfoglalását valamilyen módon fenntartható, vagy az élőhelyvesztés késleltethető legyen.

A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal által készített általános iskola felső tagozatos és középiskolai diákoknak és pedagógusoknak szánt digitális oktatási segédanyagokat „a klímaváltozás osztrák-magyar határtérség erdőtakaróira gyakorolt hatásáról” témában.
A középiskolai tananyagot oktató film is kiegészíti. Az anyagok angol és német nyelven, a film német nyelven is rendelkezésre áll.

576 ezer eurós támogatást nyertek a projektpartnerek a most záruló program megvalósítására, amelynek célja volt a szemléletformálás és tudásátadás, ismeretbővítés is. A határ mindkét oldalán erdei iskolai foglalkoztató napokat, szakembereknek workshopokat és lakossági roadshow-t is tartottak. Emellett általános iskolások számára német és magyar nyelven foglalkoztató füzet, a felső-tagozatosoknak és középiskolásoknak digitális oktatási segédcsomag, és egy oktatófilm is készült.

A projekt weboldala itt érhető el.

A projekt az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg!

Forrás: VasMegyeiÖnkormányzatiHivatal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faültetés a Borsodi Mezőségben

Következő cikk

VárosFa Program - KiskunhalasStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések