FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

7 millió font fafuvarozási projektekre Skóciában

A skót kormány 7 millió fontot adott azokra a projektekre, amelyek javítják Skócia fatermék-szállítási infrastruktúráját.

A törékeny vidéki utak korszerűsítése, az új erdészeti szállítási útvonalak létrehozása, a közösségi áthaladási helyek és a faanyag tengeri mozgásának támogatása mind hozzájárulnak a készpénz növeléséhez. A fatermék-beruházások elősegítik az ágazat növekedését és kilábalását a járványból, és egy nagyon nehéz időszakban bizalomnövelőnek tekintik. Az Aberdeenshire, Angus, Scottish Borders, Dumfries & Galloway, Ayrshire, Stirling és a Felvidék fafuvar projektjei mind részesednek a finanszírozási támogatásban.
Néhány kulcsfontosságú projekt a következőket tartalmazza:
• 900 000 font a TimberLINK felé, amely mintegy 100 000 tonna fát szállít tengeri úton Argyll-ból Ayrshire-be, csökkentve a „fa mérföldeket” és az A82-es autók számát a többi felett, és légy hálás;
• 340 000 font a Stirling Tanácsnak az átvezető utak javítására Loch Lomond keleti részén, ahol a faforgalom megosztja az utat magas látogatottsággal; és
• 2,2 millió font a közúti fejlesztések sorára a Felvidéken, ahol a faanyagforgalom nagy része kisebb utakon folyik.
A finanszírozás bejelentéséről Máiri McAllan, a környezetvédelemért, a biodiverzitásért és a földreformért felelős miniszter azt mondta: „A Covid-19 járvány utáni zöld helyreállítás elengedhetetlen, és ennek részeként elkötelezettek vagyunk az erdészeti ágazat támogatása mellett, tekintettel arra, hogy szerepet játszik a nettó nullára való áttérésben. Az ágazat emellett több ezer munkahelyet biztosít, és évente mintegy egymilliárd fontot hoz létre gazdaságunk számára. „A fafuvarozási hálózatunk fejlesztésével segíthetjük az ipart, hogy faanyaga piacra kerüljön, és biztosítsuk a gazdasági előnyök folytatódását. Csökkenti azt a hatást is, amelyet a faanyagok tehetnek a kis helyi közösségekre.”

Máiri McAllan

A finanszírozás a Stratégiai Faanyag-szállítási Alapon keresztül történik, amelyet részben a Transport Scotland finanszíroz és a Skót Erdészet irányít. Az elmúlt öt évben a skót kormány az alapon keresztül mintegy 41 millió fontot fektetett be több mint 200 faanyagszállítási projektbe, több mint 55 millió tonna fa piacra jutását segítette elő. Az idei projektekben korszerűsítik a helyi A, B, C osztályú és osztályozatlan utak szakaszait, és erdészeti útvonalakat adnak hozzá, hogy hozzáférjenek a tengeri közlekedéshez, vagy a faanyag forgalmát irányítsák a közösségektől távol. Az utak felújítása magában foglalhatja a vízelvezető rendszerek javítását, a felületek megerősítését vagy korszerűsítését, a hidak javítását, a kanyarok kiszélesítését vagy a forgalomcsillapító intézkedések hozzáadását. Hozzáférési helyek is hozzáadhatók, megkönnyítve a helyi lakosok és az üzleti vállalkozások számára a vidéki úthálózat megosztását.

A finanszírozást a TimberLINK szolgáltatás is segíti, amely 21 éve ünnepli, hogy évente mintegy 100 000 tonna fát tesz lehetővé a tengeri szállítás Skócia nyugati partján. A regionális faanyag-szállítási tisztek és egy nemzeti koordinátor hálózatát továbbra is finanszírozzák, hogy segítsék az erdészeti érdekelt feleket a helyi faanyagszállítási kérdések azonosításában és a megoldások keresésében.

Forrás: ForestPress ScottishForestry

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Megnyílt a Tisza-tó két új kilátója

Következő cikk

Faanyagok közérdekű célú igénylése - folyamatosan



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések