FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megnyílt a Tisza-tó két új kilátója

Idén két új kilátó lehet célpontja a Tisza-tavi túráinknak: az egyik a Ravasz-háton, míg a másik a Csapói Holt-Tiszán található és érdekességük, hogy csak vízen, csónakból tudod megközelíteni!

A Tisza-tó két kilátója 2021. június 12-től fogadja a vízről érkező látogatókat. Gyalogosan nem lehet elérni őket csak motorcsónakkal, kenuval vagy SUP-pal. Egységesen 9-9 méter magasak, míg a vízszinttől 6-6 méterre lehet körbetekinteni a tájon.

– Az egyesületünkkel rendszeresen szervezünk vízitúrákat a Tisza-tavon és szomorúan konstatáltuk, hogy nincs elegendő kilátó a tónál, hiszen a régieket le kellett bontani a rossz állapotuk miatt, emellett az elmúlt években újak nem épültek a vízen. A Tisza-tó csodálatos panorámáját érdemes madártávlatból is megfigyelni, ezért a helyi, vízről megközelíthető kilátóhiányt szeretnénk ezzel pótolni, nem beszélve arról, hogy vízitúra-vezetőként nagyon jól tudjuk, mennyire jól esik egy hosszú út után a csónakban elgémberedett végtagjainkat megmozgatni – fogalmazott az egyesület vezetője, Hajdú Dániel.

Pazar kilátás

A Csapói Holt-Tiszán megépült kilátó környékén korábban már állt egy kilátó, így a Tisza-tónál régóta vízitúrázók szinte pontosan tudni fogják a helyét. Kikötni egy stégen lehet majd és a nádason keresztül, távol a fáktól egy pallóúton lehet bejutni a kilátóra, ahonnan a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát lehet belátni. A madarászok számára ismét közkedvelt hellyé válhat, hiszen korábban is madármegfigyelő torony állt itt.

A Ravasz-hátnál épült kilátót Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. Ennek az a különlegessége, hogy csak vízről lehet megközelíteni. Ehhez a kilátó alatt lehet kikötni, és egyből az első lépcsőfokra lépve felmenni a tetejéig, ahonnan a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

Modern stílus, a természetbe tervezve

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte, aki ezeket modern, ám mégis a tájba illeszkedő stílusban tervezte meg. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan átpásztázzák a környéket.

Mind a Ravasz-háton, mind pedig a Csapói Holt-Tiszán lévő alapja horganyzott acél, ami 3 és 4,5 méterre van a talajban, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. A csomópontokban is horganyzott acélszerkezetek biztosítják a kilátók stabilitását.

A kilátók nem lesznek gazdátlanok, hiszen a Békatutaj Egyesület helyi turisztikai szolgáltatókkal kötött együttműködési megállapodást, akik gondját fogják viselni a kilátóknak.

Nézz szét innen is!

Az idei nyár másik újdonsága a MAHART kiskörei báziskikötője mellett épült “lábasházak” és a közepén álló kilátó. Az épületegyüttes már messziről felhívja magára a figyelmet: vízről és a kerékpárosok számára az útról is jól látható, így tájékozódási pontként is tud funkcionálni.

A lábasházak a Tisza-tó legnagyobb kilátóját fogják közre: 19 méter magasból lehet a természetet pásztázni. Szerkezete fém, ami faborítást kapott úgy, hogy két egymásba fordított hajótestet formázzon. Tehát stílszerűen a Tisza-tavat két csónak orrából, fordított perspektívában: álló helyzetben lehet szemlélni. Jól hangzik, igaz?

A további részleteket itt találod:

A hivatalos átadó előtt is ingyenesen látogatható a Kisköre Kilátó

Ha ennyi nem lenne elég, akkor az alábbi linken megtalálod a Tisza-tó jelenleg működő kilátóit, vagy azokat a magas helyeket, ahonnan madártávlatból szemlélődhetsz:

6+2 Tisza-tavi kilátó, ahonnan madártávlatból szemlélődhetsz

Forrás: I Love Tisza-tó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kovács Tamásnak a munkája a hobbija

Következő cikk

7 millió font fafuvarozási projektekre SkóciábanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések