FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Árrobbanás várható a bútorpiacon (is)

Mindössze egy hónap alatt megduplázódott a fa ára, a piacon több alapanyagból is hiány van: préselt lemezt, MDF-lapot és a furnér lemezt sem lehet kapni – panaszkodik közleményben a Román Bútorgyártók Egyesülete (APMR).

Az Economica.net gazdasági portál által idézett közlemény szerint a bútorgyártók azt állítják, hogy a romániai bútorgyártás modernkori történelmében még nem tapasztaltak hasonlót, több termelőkapacitást is kénytelenek voltak leállítani az alapanyagok hiánya miatt.

Az Economica.net szerint az iparági nehézségeket a vásárlók már ősszel megérezhetik, amikor a kereskedők által kínált bútorokból is hiány lesz, de elképzelhető az is, hogy komoly áremelkedés jön a piacon.

Az APMR szerint az alapanyaghiányt elsősorban az okozza, hogy az illegális fakivágások miatt életbe léptetett szabályozások sok legálisan működő fakitermeléssel foglalkozó kisvállalkozásnak is nehézséget okoztak, emiatt csökkent a piacon elérhető kínálat.

A gazdasági portál cikke Tőke Istvánt, a Romániai Erdő- és Legelőtulajdonosok Szövetségének elnökét is idézi, aki szerint a SUMAL 2.0-nak nevezett rendszer elindítása ugyan valóban csökkentette az illegális fakitermelést, a bevezetése ugyanakkor a kisebb fakitermelők tevékenységét is megnehezíti. Tőke nyilatkozatában emellett azt is kiemeli, hogy bizonyos erdőgazdálkodási tervek lejárata is problémát okoz, ezek jellemzően ugyanis 10 évre szólnak, és a megújításukhoz környezeti tanulmányra is szükség van, amely elkészültére akár másfél évet is várnak a fakitermelők. Tőke szerint az elmúlt években kitermelt mennyiség 20-30%-át tudták eddig elérni idén.

Az Economica.net emellett azt is kiemeli, hogy az árak emelkedését az is felfele hajtja, hogy az Egyesült Államokban tapasztalható építkezési robbanás miatt hatalmas a világpiaci kereslet a fa alapanyagok iránt.

Forrás: TransIndex

A nyersanyag árának robbanásszerű növekedése miatt szenved a bútoripar

A Román Bútorgyártók Egyesületének elnöke, Aurica Sereny szerint tavaly áprilishoz képest kétszeresére nőtt a fa ára, miközben a piacra kerülő famennyiség sokkal kisebb, mint tavaly.

A szervezet a kormány segítségét kéri, hiszen évente 1,5 millió euró jövedelmet biztosít az állami költségvetésnek, ez lévén a második legnagyobb hozzáadott-értéket termelő ipari ágazat a számítástechnika után és az ötödik legnagyobb Európai Unióba exportáló ágazat. Aurica Sereny elmondta, találkozót kért a miniszterelnöktől. Romániának gondja kell legyen arra, hogy nyersanyagát az országban dolgozza fel, amint azt mások is teszik és ne rönkök formájában exportálja, hanem nagyobb hozzáadott értéket jelentő termékként. Hozzátette, megoldást kell találni, a verseny tárgyalásoknál korrektül kell eljárni. Aurica Sereny szerint a bútoripari vállalatok termelésének mintegy 90 százalékát exportálják Németországba, Franciaországba, Olaszországba, az Egyesült Államokba. A szerződéseket az év elején írják alá, nem mondhatod most azt, hogy megnőtt a nyersanyag ára és tárgyaljuk újra a végtermék árát, mert akkor elveszted az ügyfelet – hangsúlyozta a Bútoripari Termelők Egyesületének elnöke.

Forrás: Bukaresti Rádió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtanúsítások és a legális faanyagkereskedelem

Következő cikk

A Hűvösvölgyi Nagyrét ismét várja az embereketStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések