FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Követés

Közelgő események

Egzóta fa alapanyagok – Kanadai hemlokfenyő

A keleti hemlokot fűrészárunak és cellulózgyártásra használják fel. Fűrészáruként könnyebb szerkezetek, keretek, profilok, borítások, valamint rekeszek, paletták gyártásához és csomagoláshoz használják. (Rovatunk támogatója: Zol-Gém Kft.)

ELŐFORDULÁSA

Kanadai hemlokfenyő (Tsuga candensis)

A fa előfordulásai az USA északi része és Kanada párás, hűvös keleti partvidékén találhatók, Új-Angliától Észak-Alabamáig és Georgiáig. Kanadában a Szt. Lőrinc- és akádiai erdőségek tipikus tűlevelű fája, ahol az állományok egy részében dominál. Optimális méreteit Észak-Karolinában és Tennessee-ben éri el. A fa a művelésből kivont farmvidék újraerdősítésében is részesedik. A fa a legkülönbözőbb talajokon elvan, de a jó termőhelyek talaja nedves, hideg és savanyú. A keleti hemlok a következő fajokkal él közösségben: sárga nyír (betula alleghaiensis), keleti fenyő (pinus strobus), vörös lucfenyő (picea rubens), fehér lucfenyő (pinus glauca), cukorjuhar (acer saccharum) és bükk (fagus grandifolia). Európában a keleti hemlok a kertészetileg leggyakrabban telepített egzóták közé tartozik. Van néhány nagyobb kísérleti erdészeti terület is.

FA(NÖVÉNY) JELLEMZŐI

Ez egy egyenes, karcsú, hengeres növésű fa, melynek fiatalon árnyékra van szüksége. Magassága – hacsak nem túl szegény a termőhely – 15-23 m, átmérője 50-120 cm, tehát nem egy erős dimenziójú tűlevelű fa. A fának annál több az ága, minél szabadabban áll, az első ágak már aránylag mélyen kezdődnek, vagyis erdészetileg szűk nyomás alatt kell nevelni, hogy minél ágmentesebb legyen, egyébként adott körülmények között bokorformájúvá is fejlődhet. A fiatal törzseket hamuszürke-narancsbarna, pikkelyes kéreg borítja, mely a korral sötétebb vörösesibolyakék színnel mélyen bebarázdálódik. A nem szélálló, rendkívül fiatalítás kedvelő. Vannak különböző díszváltozatai, ilyen pl. a tsuga canadensis pendula.

FA(ANYAG) JELLEMZŐI

A keleti hemlok gesztje az Európában honos lucfenyőhöz hasonlóan csak kevéssé kihangsúlyozott (színfa), színe világos-, illetve fakóbarna, vöröses fénnyel. A keskeny szijács nem nagyon különül el a geszttől, a színe valamivel sötétebb. A meglehetősen egyforma évgyűrűk igen markánsak, esetenként hullámosak és egy kicsit a Douglas (duglász) fenyőre emlékeztetnek. Az átmenet a korai pásztából a későibe eléggé fokozatos. A fának nincsenek gyantajáratai, és nem túl egyenes rostú. Amint az a tűlevelűeknél gyakori, a korai és a késői pászta eltérő struktúrája miatt a textúrája nem túl egyöntetű. A hosszanti parenchyma sejtek megtalálhatók mind a korai, mind a késői pásztában, főként az évgyűrűk határa közelében. Az alacsony, egyrétegű bélsugarak (70-75/mm2) néha csak tracheidákból állnak.

Ez is megkülönbözteti a tsuga heterophylla-tól, mivel a t. canadensis bélsugarai a legalacsonyabbak. Összességében azonban a tsuga-fajok metszeti nézetben is nagyon hasonlóak. A puha, durva rostú fa viszonylag könnyű, friss súlya 650 kg/m3, légszárazon 470 kg/ m3. Keménysége csekély, hajlíthatósága és nyomószilárdsága mérsékelt. Statikai szilárdságban légszárazon 20%-kal alatta marad a nyugati hemloknak, nyírószilárdsága viszont 30%-kal magasabb. Technológiai középértékei ezáltal a nálunk honos lucfenyőé alatt maradnak. Zsugorodási mértéke tangenciálisan 4,5%, radiálisan 2,0%. A fa hajlamos a hasadásra, az idősebb fák a repedésre. A fa nem tartós, a belső zónáit nehéz impregnálni. Bár összességében véve nincsenek különösebben kedvező fizikai tulajdonságai, Észak-Amerika keleti felében lévő nagy kiterjedésű előfordulásai miatt felhasználása jelentős mértékű.

FELDOLGOZÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA

Ezt a rideg fát mind kézi-, mind gépi szerszámokkal valamivel könnyebb megmunkálni mint a nyugati hemlokot, addig, ameddig ágmentes. Hasadási hajlama és szálkássága miatt az eredmények kevésbé kielégítőek, mint a nyugati hemlok esetében. A szegelések sem tartanak jól. Szárítás nélkül a keleti hemlok szilárdságában nem sokban különbözik a nyugatitól, légszárazon viszont hajlítószilárdságban és állóképességben is alatta mard. Szárítása nem okoz nehézségeket. A rönköt könnyen megfertőzik az ambrózia- rovarok. Ausztráliából is jelezték, hogy az oda exportált fa hajlamos volt a rovarfertőzésekre.

A nyugati hemlokból előállított fűrészáru idősebb – gyakran 200 éves – fákból származik, jobb minősége ebből is ered.

A keleti hemlok fűrészáruja fiatal (60 éves) fákból készül. A keleti hemlokot fűrészárunak és cellulózgyártásra használják fel. Fűrészáruként könnyebb szerkezetek, keretek, profilok, borítások, valamint rekeszek, paletták gyártásához és csomagoláshoz használják. A hemlok-fűrészáru gyártása egyenletesen oszlik el az új-angliai államokban. A kéregből tannin nyerhető ki cserzőanyagnak, 12% körüli mennyiségben.

KÜLKERESKEDELEM

Az előállított fűrészáru túlnyomó része a helyi piacon marad, exportálásra mindeddig csak egy nagyon csekély hányad kerül. 

Írások egzóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok – Afrikai ébenfa

Egzóta fa alapanyagok – Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok – Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok – Amerikai hárs

Egzóta fa alapanyagok – Avodire

Egzóta fa alapanyagok – Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok – Bubinga

Egzóta fa alapanyagok – Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok – Dabema

Egzóta fa alapanyagok – Durian

Egzóta fa alapanyagok – Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok – Essessang

Egzóta fa alapanyagok – Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok – Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok – Framire

Egzóta fa alapanyagok – Füge/Ficus

Egzóta fa alapanyagok – Gingko

Egzóta fa alapanyagok – Gintungan

Egzóta fa alapanyagok – Gmelina

Egzóta fa alapanyagok – Gyapotfa

Egzóta fa alapanyagok – Huynh

Egzóta fa alapanyagok – Jarrah

Egzóta fa alapanyagok – Kanazo

Egzóta fa alapanyagok – Karibi fenyő

Egzóta fa alapanyagok – Kelat

Egzóta fa alapanyagok – Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok – Kempas

Egzóta fa alapanyagok – Keruing

Egzóta fa alapanyagok – Kosipo

Egzóta fa alapanyagok – Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok – Makoré

Egzóta fa alapanyagok – Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok – Mecrussé

Egzóta fa alapanyagok – Merbau

Egzóta fa alapanyagok – Mersawa

Egzóta fa alapanyagok – Moabi

Egzóta fa alapanyagok – Muhugu

Egzóta fa alapanyagok – Niangon

Egzóta fa alapanyagok – Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok – Okoume

Egzóta fa alapanyagok – Ostorfa

Egzóta fa alapanyagok – Ovengkol

Egzóta fa alapanyagok – Paldao

Egzóta fa alapanyagok – Pockfa

Egzóta fa alapanyagok – Ramin

Egzóta fa alapanyagok – Rengas

Egzóta fa alapanyagok – Sen

Egzóta fa alapanyagok – Szasszafrász babérfa

Egzóta fa alapanyagok – Szikomor

Egzóta fa alapanyagok – Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok – Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok – Tulipánfa

Egzóta fa alapanyagok – Vajdió

Egzóta fa alapanyagok – Wengé

20 éves a Zol-Gém Kft. (2013-09-18)

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

Az írás megjelent a Magyar Asztalos 2015/02. számában.

Előző cikk

Fagazdaság Magyarországon - cégek, létszám, bevétel

Következő cikk

Fából épült modern családi nyaraló a BalatonnálStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Fűrészüzem kutatás

A FATÁJ és a FATUDAKOZÓ online rendszereit is működtető Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ) nevében kérjük minden magyarországi…
Tovább

Német fagazdaság hírei

Az építő faanyagok drágulása, amely időközben rendkívül dinamikusan változott, különösen Észak-Amerikában, meglepetést okozott a fapiacokon. A német szövetségi…
Total
0
Share