Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben / A tápláló június hava / Vándorméhészek az akácméz termelésben / Gasztro percek – Gulyásleves
Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben (6:35)
A Soproni-hegység erdeiben rendkívül komoly károkat képes okozni – a főleg fenyőfákat sújtó – apró kis rovar, a szú. A szakemberek figyelmüket és energiájukat arra fordítják, hogy ezen pusztítást megállítsák, vagy mértékét csökkentsék. Mi is kilátogattunk a helyszínre, ahol megtudhattuk, miért ölt egyre nagyobb mértéket itthon és Közép-Európában a szú által okozott fenyőfa-pusztulás.
A tápláló június hava (3:26)
Felvételeink az erdő szélétől nem messze készültek, itt még az egyre fejlettebb agancsok olykor gondot okozhatnak a táplálkozásban – ezért is mozognak szarvasaink inkább a tágabb, szabadabb térségek felé. (.) Röfögő hatalmas barátaink, a vaddisznók is jelzik a maguk módján: teljes erőből nyár van. Az egykor csíkos kiscukik napjainkra már egész vaddisznószerűen barnák, a csíkjaik immár teljesen eltűntek, csak a méretükben különböznek még szüleiktől.
Vándorméhészek az akácméz termelésben (5:55)
Bizonyára Nézőink közül is sokan szeretik a mézet, talán pont az akácméz a kedvencük. Ez utóbbiról ejtünk most szót a következő percekben, hiszen meglátogattuk Molnár Mátyás vándorméhészt, aki épp a kaptárak melletti teendőket látta el. Természetesen a méz mellett a méhész szakma fortélyai is szóba kerültek kitekintésünk során.
Gasztro percek – Gulyásleves (9:13)
Ez az étel a magyar konyha éke, kiváló, minden alapanyaga hazánkban fellelhető. Domináns íze a köménymag, hozzá társul a magyar pusztában felhizlalt szarvasmarha húsa. A magyar hagyma és fokhagyma felejthetetlen, íze és aromája páratlan. Ehhez pedig az az ősi tudás járul, amellyel e csodálatos étel megszülethetett.
A teljes adás (26:00):
– Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben
– A tápláló június hava
– Vándorméhészek az akácméz termelésben
– Gasztro percek – Gulyásleves
Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM