FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 79., 2021/25. adás

Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben / A tápláló június hava / Vándorméhészek az akácméz termelésben / Gasztro percek – Gulyásleves

Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben (6:35)

A Soproni-hegység erdeiben rendkívül komoly károkat képes okozni – a főleg fenyőfákat sújtó – apró kis rovar, a szú. A szakemberek figyelmüket és energiájukat arra fordítják, hogy ezen pusztítást megállítsák, vagy mértékét csökkentsék. Mi is kilátogattunk a helyszínre, ahol megtudhattuk, miért ölt egyre nagyobb mértéket itthon és Közép-Európában a szú által okozott fenyőfa-pusztulás.

A tápláló június hava (3:26)

Felvételeink az erdő szélétől nem messze készültek, itt még az egyre fejlettebb agancsok olykor gondot okozhatnak a táplálkozásban – ezért is mozognak szarvasaink inkább a tágabb, szabadabb térségek felé. (.) Röfögő hatalmas barátaink, a vaddisznók is jelzik a maguk módján: teljes erőből nyár van. Az egykor csíkos kiscukik napjainkra már egész vaddisznószerűen barnák, a csíkjaik immár teljesen eltűntek, csak a méretükben különböznek még szüleiktől.

Vándorméhészek az akácméz termelésben (5:55)

Bizonyára Nézőink közül is sokan szeretik a mézet, talán pont az akácméz a kedvencük. Ez utóbbiról ejtünk most szót a következő percekben, hiszen meglátogattuk Molnár Mátyás vándorméhészt, aki épp a kaptárak melletti teendőket látta el. Természetesen a méz mellett a méhész szakma fortélyai is szóba kerültek kitekintésünk során.

Gasztro percek – Gulyásleves (9:13)

Ez az étel a magyar konyha éke, kiváló, minden alapanyaga hazánkban fellelhető. Domináns íze a köménymag, hozzá társul a magyar pusztában felhizlalt szarvasmarha húsa. A magyar hagyma és fokhagyma felejthetetlen, íze és aromája páratlan. Ehhez pedig az az ősi tudás járul, amellyel e csodálatos étel megszülethetett.

A teljes adás (26:00):

– Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben

– A tápláló június hava

– Vándorméhészek az akácméz termelésben

– Gasztro percek – Gulyásleves

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Átadták a Naplás-tavi kilátót

Következő cikk

Árvízi kockázatok csökkentése az árterek helyreállításával



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdők vízpótlása

Fennmaradásuk érdekében szükséges az erdők ökológiai vízpótlása! Elkezdődött az igények felmérése, szeptembertől pedig érdemi lépések várhatók! Igénybejelentés augusztus…