FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Átadták a Naplás-tavi kilátót

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt években a Bejárható Magyarország Programnak, illetve az önkormányzati együttműködéseknek köszönhetően megújították hazánk erdei infrastruktúráját: a túraútvonalakat, az erdei szálláshelyeket és az ökoturisztikai létesítményeket. A Naplás-tavi kilátó egy újabb mérföldkő ebben a sorban– hangsúlyozta az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Naplás-tavi kilátó átadóján. 

Szentpéteri Sándor kifejtette,  a koronavírus-járvány ideje alatt a budapesti és a Budapest környéki erdők látogatottsága 2020-ban mintegy 25-30 százalékkal megemelkedett, de az ismertebb helyeken négyszer-ötször annyian fordultak meg, mint korábban. Az ismert kiránduló és sétálóhelyek kezdtek túlzsúfolttá válni, felmerült az igény, hogy a városokban és a városok környékén újabb helyszíneket lehessen bekapcsolni a rekreációs és turisztikai véráramba- tette hozzá.

A helyettes államtitkár elmondta, a járványhelyzet miatt megváltozott szokások, a klímavédelem és a városi emberek jövője iránti elkötelezettség egyaránt a városi erdők felfedezése felé irányítja a figyelmet. A magyar erdőgazdálkodási ágazat egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése: egészséges, kellemes környezetet nyújtó, klímavédelmi funkcióiban támogatott, kikapcsolódásra alkalmas helyszínt adó városi erdők biztosítása a nagyvárosokban élők számára. Érdekességként megemlítette, hogy Budapesten az egy főre jutó körülbelül 22 négyzetméter zöldfelületből több mint 15 négyzetméter, azaz a zöldfelület közel 70 százaléka erdő, ennek nagy részét állami erdőgazdaság, a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli.

Szentpéteri Sándor leszögezte, sok szempontból példaértékű turisztikai fejlesztés eredménye a Naplás-tavi kilátó. A XVI. kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködéséből megvalósult fagerendákból álló, 27 méter magas építmény páratlan panorámát nyújt a Naplás-tóra, a Gödöllői-dombságra, valamint a Cinkotai erdőre – fűzte hozzá.

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő azt mondta, a mostani kilátó egy igazi építészeti kuriózumnak számít, hiszen jól illeszkedik a környezetbe. Nagyon büszke arra, hogy a kerület immár már két kilátóval is büszkélkedhet.  

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója elmondta, a főváros pesti oldalán elhelyezkedő erdőterületek fejlesztési szempontból jelentős potenciállal rendelkeznek, ezért is volt fontos a Naplás-tó környezetébe tervezett új kilátó megépítése. Hangsúlyozta, az erdőgazdálkodóknak a jövőben olyan fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek segítik az embereket a természetkárosítástól mentes, adott esetben, például nagyvárosokban és a környezetükben tömeges erdőlátogatásban. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha megfelelő partnerekkel tudunk szövetségre lépni és közös erővel munkálkodni a feladaton-tette hozzá.

Kovács Péter polgármester azt mondta, hogy Naplás-tavi kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat kooperációja tette lehetővé. A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a beruházás költsége 100 millió forint volt. A polgármester kiemelte, a kirándulók egy hete már szabadon látogathatják a kilátót, amelyet – az építményben elrejtett számláló szerint – idáig 4000-en kerestek fel.


Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Bemutatjuk Mártit, az új virtuális kolléganőnket!

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 79., 2021/25. adás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések