FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 79., 2021/25. adás

Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben / A tápláló június hava / Vándorméhészek az akácméz termelésben / Gasztro percek – Gulyásleves

Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben (6:35)

A Soproni-hegység erdeiben rendkívül komoly károkat képes okozni – a főleg fenyőfákat sújtó – apró kis rovar, a szú. A szakemberek figyelmüket és energiájukat arra fordítják, hogy ezen pusztítást megállítsák, vagy mértékét csökkentsék. Mi is kilátogattunk a helyszínre, ahol megtudhattuk, miért ölt egyre nagyobb mértéket itthon és Közép-Európában a szú által okozott fenyőfa-pusztulás.

A tápláló június hava (3:26)

Felvételeink az erdő szélétől nem messze készültek, itt még az egyre fejlettebb agancsok olykor gondot okozhatnak a táplálkozásban – ezért is mozognak szarvasaink inkább a tágabb, szabadabb térségek felé. (.) Röfögő hatalmas barátaink, a vaddisznók is jelzik a maguk módján: teljes erőből nyár van. Az egykor csíkos kiscukik napjainkra már egész vaddisznószerűen barnák, a csíkjaik immár teljesen eltűntek, csak a méretükben különböznek még szüleiktől.

Vándorméhészek az akácméz termelésben (5:55)

Bizonyára Nézőink közül is sokan szeretik a mézet, talán pont az akácméz a kedvencük. Ez utóbbiról ejtünk most szót a következő percekben, hiszen meglátogattuk Molnár Mátyás vándorméhészt, aki épp a kaptárak melletti teendőket látta el. Természetesen a méz mellett a méhész szakma fortélyai is szóba kerültek kitekintésünk során.

Gasztro percek – Gulyásleves (9:13)

Ez az étel a magyar konyha éke, kiváló, minden alapanyaga hazánkban fellelhető. Domináns íze a köménymag, hozzá társul a magyar pusztában felhizlalt szarvasmarha húsa. A magyar hagyma és fokhagyma felejthetetlen, íze és aromája páratlan. Ehhez pedig az az ősi tudás járul, amellyel e csodálatos étel megszülethetett.

A teljes adás (26:00):

– Szúfertőzöttség a Soproni-hegységben

– A tápláló június hava

– Vándorméhészek az akácméz termelésben

– Gasztro percek – Gulyásleves

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Átadták a Naplás-tavi kilátót

Következő cikk

Árvízi kockázatok csökkentése az árterek helyreállításávalStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések