FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Megújult a Gyopár kulcsosház és a Zobáki Nomád Tábor

A Mecsekerdőnél teljesen megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus turistaház, a Gyopár kulcsosház, valamint önálló vizesblokk-épülettel bővült az Erdei Vándortábor Program egyik mecseki táborhelye, a Zobáki Nomád Tábor.

Két, jelentős ökoturisztikai beruházást valósított meg a Mecsekerdő a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében. A természetjárókat így a XXI. századi igényeket is kielégítő körülmények várják a különleges tájképi értékű, védett Kelet-Mecsekben. Az átadón jelen volt Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő, Dalvári Vince, az Agrárminisztérium főosztályvezetője, valamint Ripszám István, a beruházást megvalósító Mecsekerdő vezérigazgatója.

Gyopár kulcsosház avató.

A Kelet-Mecsek – ahol a 682 méter magas Zengő is található – szinte egésze védett, vagy fokozottan védett és a Mecsek-hegység legérintetlenebb területe. A XVII. és XVIII. században az itt jellemző üvegművesség sajátos, mozaikos tájképet alakított ki a bükkös, gyertyános-tölgyes és a cseres-tölgyes borította erdőségben, amely számos ritka növénynek is élőhelye.

Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója a megnyitón kiemelte: “A Kelet-Mecsek tájképének megőrzése egyben természetvédelmi cél is. A Mecsekerdő az itteni egyre nagyobb területeken megvalósuló örökerdő-gazdálkodással biztosítja, hogy az erdő tájképi jellege ne változzon, és fennmaradjon a védett növény- és állatfajok sokasága számára élőhelyet nyújtó erdei ökoszisztéma egyensúlya. Turisztikai létesítményeink fejlesztése ezeken a szakmai alapelveken nyugszik, hiszen minél természetesebb, jobb állapotú az erdő, annál vonzóbb turisztikai célpont” – húzta alá a vezérigazgató.

Révész Máriusz kormánybiztos kiemelte: “2018 óta 98 turistaház fejlesztését támogatták a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében, és jelenleg is 42 ilyen jellegű szálláshely kivitelezése van folyamatban. A Program elsődleges célja, hogy hazánk turistaházainak többsége elérje, vagy meghaladja az osztrák és a szlovák turistaházak színvonalát, elérhető áron és környezetbarát módon.

Dalvári Vince, az Agrárminisztérium főosztályvezetője rámutatott, hogy “a járvány időszaka alatt átlagosan 25-30 százalékos látogatószám-növekedést regisztráltak az állami erdőgazdaságok által kezelt erdőkben. A magyar erdők bárki számára elérhető, egészséges, biztonságos, mentálisan és fizikálisan fontos felüdülési lehetőséget biztosítanak.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő kijelentette: “nagyon örülök, hogy Pécs, Komló és térsége újabb aktív turisztikai szálláshellyel gyarapodhatott a kormány támogatásával. Az életminőségünk javulásában jelentős lépéseket tettünk az elmúlt években – látogassuk minél többen és minél gyakrabban a mecseki turisztikai célpontokat.”

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében a Gyopár-kulcsosház épülete teljesen újjászületett. Megújult a ház teljes homlokzata, minden helyiség új, tartós padlóburkolatot kapott, és kiépült a vezetékes ivóvízhálózati csatlakozás is. A fűtési rendszer korszerűsítésével pedig lehetővé vált a négyévszakos üzemeltetés, így a természetjárók egész évben használhatják a kulcsosházat.

A Dél-Dunántúli Kéktúra jellemző kiindulópontján, a turistaútvonalak metszéspontjában lévő Zobáki Nomád Táborba az ország minden pontjáról érkeznek csoportok. A 2,4 hektáron fekvő táborhely a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program támogatásával most 60 fő kiszolgálására alkalmas, tájba illeszkedő, új vizesblokk-épülettel bővült. Környezetbarát szennyvízkezelő rendszerét a térség földrajzi adottságait, a vízbázis-védelmi szempontokat is figyelembe véve alakították ki, így a talajba semmilyen szennyeződés nem juthat.

Zobákpuszta

Elhelyezkedésének köszönhetően Zobákpuszta a táborozók, kirándulók, pihenni, sportolni, szórakozni vágyók kedvelt célpontja. A táborhelyen a mai kor követelményeinek megfelelő, támogató infrastruktúra és szolgáltatáskör hiányzott, a most megvalósult fejlesztés ezt pótolja. Az új vizesblokk tájba illeszkedő, különleges fa borítású épülete 60 fő kiszolgálására alkalmas. A külön férfi és női folyosókkal rendelkező épületben van akadálymentesített fürdő, mosóhelyiség 2-2 db mosó- és szárítógéppel. Fürdőnként 4-4 zuhanyállás létesült, a padlástérben pedig a gépészeti berendezések kaptak helyet.

Zobákpuszta fürdőház.

Gyopár kulcsosház

A felújítást megelőzően a házban nem volt meg a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúra: hiányzott a vezetékes ivóvíz, az emeletes ágyak elavultak, a konyha és a fürdőszoba berendezése és az épületbelső felújításra szorult. A beruházás keretében a meglévő épület teljesen újjászületett:

– megújult a ház teljes homlokzata;

– minden helyiség új padlóburkolatot kapott;

– állandó, biztonságos ivóvízellátás épült ki a vezetékes ívóvízhálózati csatlakozással;

– az épületgépészet megújításával, a fűtésrendszer korszerűsítésével lehetővé vált a négyévszakos üzemeltetés;

– korszerűbb az áramellátás – minden fekvőhely mellé USB-csatlakozóval ellátott konnektor került;

– az energiahatékonyságot hőszigetelt nyílászárók biztosítják;

– teljesen új a bútorzat, a használati- és konyhaeszközök – ágyak, székek, asztalok, szekrények, fogasok, konyhabútor;

– a kulcsosház előtere térburkolatot kapott, ami csapadékos időben a szálláshelybe behordott sár és kosz mennyiségét is csökkenti;

– a melléképület is új tetőszerkezetet kapott, így egy jól használható tároló, vagy pótágyazható alvóhelyiség is létrejött;

– a házhoz immár zúzottkővel borított útszakasz vezet.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Digitális folyamatmenedzsment a bútoriparban

Következő cikk

Természet- és Vadvédelmi Kompetencia KözpontStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések