FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nagy fenyő alapanyag készlet Svédországban

A Svéd Erdészeti Ügynökség statisztikája szerint a fenyő fűrészrönk, papírfa és cellulózhoz való apríték készletek együtt 10,3 millió köbmétert tettek ki 2021. március 30-án.

Ez a cikk kicsit régi, már egy hónapos, meg március végi statisztikán alapul, de azért érdemes lehet beleolvasni.

A fenyő fűrészrönk készlet március 30-án 4 millió köbméterre nőtt, ami 14 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. A készletek minden faanyagmérleg-területen nőttek, kivéve a 4. faanyag-mérési területet, ahol a készletek ebben az évben valamivel alacsonyabbak, mint ugyanebben az időszakban tavaly. Az elmúlt öt évben a március 30-i átlagos fenyő fűrészrönk készlet 3,5 millió köbméter.

A papírfa készlet 5,3 millió köbmétert tettek ki. Ez 14 százalékkal kevesebb, mint 2020 végén, de valamivel több, mint az elmúlt öt év átlaga, ami 5,1 millió köbméter. A készletek az ország nagy részében csökkentek, kivéve a 3. faanyag-mérleg körzetét, ahol a papírfa állománya 24 százalékkal magasabb az idén.

A cellulózgyártáshoz való apríték készlete kicsivel több, mint egymillió köbmétert, ami 5 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Csökkentett vegyes fenyő papírfa és a luc papírfa készlet, de nőtt a lombosfa papírfa készlet.

Választék szerint a papírfa készlet 3,6 millió köbméter vegyes fenyő papírfából, 0,6 millió köbméter lucfenyő papírfából és 1 millió köbméter lombosfa papírfából állt.

2020. március 30-hoz képest a vegyes fenyő papírfa készlet 19 százalékkal csökkent, de még mindig valamivel nagyobb, mint 3,3 millió köbméter, ami az elmúlt öt év azonos időszakának átlagos szintje. A lucfenyő papírfa készlete 18 százalékkal alacsonyabb ebben az évben, mint tavaly, és lényegesen kevesebb, mint az elmúlt öt év átlagának számító 0,8 millió köbméter. Ezzel szemben a lombosfa papírfa készlet 14 százalékkal volt magasabb az idén és valamivel magasabb az elmúlt öt év átlagánál.

A papírfa készlet fele az erdei utaknál, a többi, nagyjából ugyanannyi volt az ipari üzemekben és rakodókon.

Magyarázat

A fentiekben említett m3 = tömör köbméter kéreg nélkül.

A fa-mérleg régiók

1. Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten és Jämtland régiók (kivéve Härjedalen megyét)

2. Stockholm, Uppsala, Gotland, Västmanland, Dalarna and Gävleborg régiók és Härjedalen megye.

3. Västra Götaland (kivéve Ale, Lerum, Vargarda, Bollebygd, Tranemo, Lilla Edet, Mark, Svenljunga, Herrljunga, Vänersborg, Trollhättan, Alingsas, Boras and Ulricehamn megyék), Värmland és Örebro régiók és Habo és Mullsjö megyék.

4. Södermanland, Östergötland, Jönköping (kivéve Habo és Mullsjö megyék), Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skane och Halland régiók és Ale, Lerum, Vargarda, Bollebygd, Tranemo, Lilla Edet, Mark, Svenljunga, Herrljunga, Vänersborg, Trollhättan, Alingsas, Boras and Ulricehamn megyék.

Forrás: skogsstyrelsen.se
SzF: MM

Észrevétel:

Kíváncsi lennék, hogy a hazai erdőgazdálkodás és faipar szereplői közül bárki különösebben érdeklődne-e a svéd fenyő alapanyag készletek alakalulása iránt. Talán annyi ebben az érdekes, hogy a nagyon erős építőfa túlkereslet idején a szokottnál is nagyobban a hozzá való rönk készletek, tehát úgy tűnik: elsősorban a fűrészüzemek termelői kapacitásán műlik, hogy a túlkeresletet hogyan tudják kiszolgálni.

Az viszont érdekesebb lehet ebben a hírben, hogy a Svéd Erdészeti Ügynökség, az állami szervezet milyen részletes adatokat gyűjt az áruforgalom szempontából érdekes témában, sőt nem csak gyűjti, de ki is értékeli az adatokat és az elkészült elemzést a gazdálkodók, felhasználók, kereskedők vagy bármely érdeklődő javára közzé is teszi. Követendő példa.

MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk
woman carrying backpack on forest

Légy üdvözölve az erdőmben! - Luzsi József

Következő cikk

Új Kastamonu gyár a Fekete-tenger mellettStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések