FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Svéd épületfelújítás CLT-vel

A Setra megbízást kapott a helyi gyártású keresztrétegelt fűrészáru (CLT) és ragasztott fa (glulam) szállítására az uppsalai Lumi városrész számára. A Vasakronan ingatlanfejlesztő cég egy 1970-es évekbeli betonépületet alakít át korszerű és fenntarthatóbb irodahelyiséggé.

A Setra (Svédországi legnagyobb fafeldolgozó vállalkozása) szállítása decemberben kezdődött, és összesen 1200 köbmétert tesz ki. A projekt keretében három tömb új emeleteihez hat darab kereszttartós fából készült gerendát, az épületeket kereszttartós fából készült gyaloghidakkal összekötő új átriumot, valamint az átrium tetőszerkezetéhez ragasztott gerendát építenek.

“Ez az első alkalom, hogy együtt dolgozunk a Vasakronannal, és ez nagyszerű volt. Egyértelmű környezetvédelmi és fenntarthatósági profiljuk van, és élen járnak a körforgásos gazdaság és az újrafelhasználás terén” – mondja Theres Jansson, a Setra építési megoldások értékesítési képviselője.

A Vasakronan Svédország legnagyobb ingatlancége, amely az Első, a Második, a Harmadik és a Negyedik AP Alap tulajdonában van. A vállalat tulajdonosa, kezelője és fejlesztője központi fekvésű irodai és kiskereskedelmi ingatlanoknak Stockholmban, Göteborgban, Malmőben és Uppsalában.

Az uppsalai Lumi negyed a Södra city városfejlesztési projekt része, amely a Resecentrum utazási központ és a Fyrisån folyó között alakul ki. Egy meglévő irodaépületet három emelettel bővítenek anélkül, hogy az alapokat megváltoztatnák. A megoldás a nagyon nehéz betonhomlokzat lebontása és sokkal könnyebb anyaggal való helyettesítése.

“Azzal, hogy beton helyett CLT gerendákat használunk, súlyt takarítunk meg. És mivel egyúttal a betonhomlokzatot is elbontjuk, nincs szükség alátámasztásra” – magyarázza Jonas Wahlström, a Vasakronan projektvezetője.

Az építőiparban a Vasakronan azzal szerzett magának hírnevet, hogy saját tanácsadóival együttműködve felelősséget vállal a beszerzésért és a gyártásért. Minden egyes beszerzés előtt gondos előkészítő munkát végeznek.

“A beszerzési párbeszédünk során számos paraméter alapján értékelést végzünk. Ezek közé tartozik a fenntarthatóság, a digitális érettség, a földrajzi közelség és az ellátás biztonsága. Fontos, hogy olyan beszállítóink legyenek, akik biztonságot nyújtanak számunkra, mint vásárlók számára, és ez volt az egyik ok, amiért a Setra mellett döntöttünk.”

“A másik ok az volt, hogy a Setra munkatársai nagyon segítőkészek, világosak és megoldásorientáltak voltak, amikor az ajánlatukat vizsgáltuk. Emellett a Setra megfelelt a műszaki követelményeinknek, beleértve az anyagok súlyára vonatkozó követelményeket is” – mondja Jonas Wahlström.

A Lumi három tömbből áll majd, amelyeket egy átrium köt össze. Összesen hét emelet lesz, mintegy 15 500 négyzetméternyi nyitott és világos irodaterülettel. Az utcaszintet úgy alakítják át, hogy kisebb üzletek, éttermek és egyéb szolgáltatások kapjanak helyet.

A Setra CLT gyáráról
A keresztrétegelt fűrészárut gyártó létesítmény a Setra Faipari Központ része a dél-dalarnai Långshyttanban. A telephelyen ragasztott lemezeket és faelemeket is gyártanak. A Setra értéklánca az erdőtől a kész fatermékekig rendkívül rövid, ami alacsony szénlábnyomot eredményez. A dél-dalarnai gyárból a Nagy-Stockholmba és Mälardalenbe történő szállítást egy kizárólag bioüzemanyagot használó fuvarozó cég végzi. A szerkezeti elemeket pontosan a megfelelő sorrendben szállítják, hogy a helyszínen rendkívül hatékonyan lehessen összeszerelni.

A Lumiról
A Lumi mögött álló építész Anders Tväråna a White Arkitekter cégtől. A Lumi latinul “életfényt” jelent. Az ingatlan Uppsala Södra városában található, egy új, fenntartható városrészben, amelyet a Vasakronan fejleszt Uppsala önkormányzatával együttműködve. A cél az, hogy a Lumi elérje a LEED Platinum környezetvédelmi minősítést, amely a legmagasabb minősítést jelenti a nemzetközi LEED rendszerben. A fenntarthatóságra való összpontosítás egyik példája a Vasakronan befektetése egy nagyszabású újrahasznosítási rendszerbe, amely egy gondosan digitalizált folyamatot használ. A meglévő, 1970-es évekbeli épület nagy részét lebontják és újrafelhasználják, beleértve a vakolatfalakat és a szellőzőket.

szerk/ford: Tóth János, forrás: SETRA 01-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kilátások a faablakok piacán

Következő cikk

Szlovén tophotel-bővítés fával



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések