FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Papírhamuval épül egy spanyolországi sztráda

Mindannyian tudjuk, hogy a világnak sokkal jobban kell teljesítenie újrafelhasználás terén, ha fenntartható jövőt szeretnénk. Spanyolországban egy figyelemre méltó projekt zajlik: a papírgyártásból származó hulladékot konkrétan egy autópálya építéséhez használják fel.

A Valencia melletti autópálya első blikkre olyan mint bármely más sztráda. De a felszín alatt titkokat rejt az aszfalt. Egy úttörő technológiának hála, az Acciona vállalat papír hamujára cserélte le a cementet, a még nagyobb tartósság érdekében.

“Az útépítésben a legerősebb anyagokra van szükségünk. Ehhez általában cementet használunk. A papírhamu nem csak úgy néz ki, mint a cement, hanem megfelel a cement összes műszaki követelményének, de környezetbarátabb is” – magyarázta Jan Jose, az Acciona munkatársa.

Feltételezhetőn hatalmas mennyiségű papírhamu kell egy ilyen autópálya megépítéséhez. De milyen hatással lehet ez a vállalat széndioxid-kibocsátására?

“A projekt potenciális hatása óriási. Kiszámoltuk, hogy a CO2-kibocsátás 65-75% -át megtakaríthatjuk. A “méretnöveléssel” pedig akár évi 18 ezer tonna cementet is spórolhatunk” – magyarázta Jan Jose.

https://hu.euronews.com/embed/1536600

A dolog előnye nemcsak a szén-dioxid-csökkentés. Az újrafeldolgozásra már alkalmatlan papír, a cellulóz elégetésével és annak felhasználásával a vállalat a szemetet, amely nagy valószínűséggel a hulladéklerakókba kerülne, erőforrássá változtatja.

A távolabbi cél pedig, hogy ez a fajta felhasználás országosan elterjedjen, aztán pedig nemzetközi szinten is.

Az Acciona rész vesz a papírlánc-projektben, melynek célja az európai papír- és cellulózipar által termelt hulladék hasznosítása. Jelenleg az ágazat éves termelése 130 millió tonna – a második legnagyobb a világon. Ebből 11 millió tonna újrahasznosíthatatlan hulladék.

A Papírlánc-kezdeményezés Európa szélesebb körű ipari stratégiájának része, melynek célja a természeti erőforrások cirkulárisabb megközelítésének biztosítása.

Egy új korszaknak vagyunk vajon tanúi, ahol a papír- és cellulózipar egyre több hulladékát használják majd fel így?

“Az új technológiák lehetővé teszik a további újrafelhasználást és újrafeldolgozást. A papírlánc-projekt jó példa erre, de ilyesfajta fejlesztéseket látni textíliák, csomagolás esetében, illetve még a nem alapanyagok esetében is, sőt a halételeknél is, cellulózgyárak tisztítóvizéből. Legjobb tehát, ha nem hulladékként, hanem erőforrásként tekintünk rájuk” – mondta Johan Elvnert, az erdőalapú technológiai platform főtitkára.

“A hulladékmentes, körkörös gazdaság eléréséhez a teljes értéklánc mentén együtt kell működnünk. Az EU 2050-es céljai valóban ambiciózusak. Az erdőalapú értékláncban megvizsgáltuk, hogyan juthatunk el a hulladékmentes, cirkuláris társadalomba, és keményen fogunk dolgozni ennek megvalósításáért, de az Európai Unió támogatása kulcsfontosságú” – tette hozzá.

Forrás: EuroNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A faipar magyar legendája - Neuschloss Emil

Következő cikk

Tájépítészeti Nívódíj 2021Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések