FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Svéd tulajdonba került egy horvátországi furnérgyár

A Pervanovo Invest AB, a Välinge Innovations svédországi Vikenben székhellyel rendelkező és Horvátországban leányvállalatokkal rendelkező anyavállalata megszerezte a horvát tőzsdén jegyzett, Vinkovciban lévő Spacva d.d. részvényeinek 98%-át. A cél Woodura furnér gyártás padlóburkolóhoz, s hogy a cégcsoport Európa vezető fapadló gyártója legyen több mint 20 millió m2-rel.

A Spacva 850 alkalmazottal rendelkezik, és Európa egyik legnagyobb tölgyfurnér gyártója.

Az akvizíciót követően a Pervanovo Horvátország legnagyobb fafeldolgozó vállalatává válik, 1700 alkalmazottal és 5 termelő egységgel.

A Pervanovo két horvát furnércége – Bjelin Otok és Spacva d. d. – Európa legnagyobb folyamatos tölgyerdője, a Spacva Forest szélén található, termelési kapacitása 25 millió m2 tölgy furnér – vagyis a Pervanovo Európa legnagyobb, magas minőségű FSC tanúsítású tölgy furnér gyártója lett a padló- és bútoripar részére.

Néhány év múlva a tölgy furnér fő részét edzett (felületkezelt) fapadlók gyártására használják fel a svédországi Vikenben és a horvátországi Ogulinban a Pervanovo leányvállalata, Välinge által kifejlesztett szabadalmaztatott Woodura technológia szerint.

“Tölgyből hiány van, az akvizíció megduplázza a tölgy ellátásunkat. Az új Woodura technológiánkkal 10-szer több edzett (felületkezelt) fa padlót tudunk gyártani egy tölgy rönkből, mint a hagyományos technológia alkalmazásakor. Az akvizíció révén most minden tölgy furnért biztosítottunk, amelyre szükségünk van, hogy Európa vezető fapadló-vállalatává váljunk 20 millió m2-t meghaladó termeléssel. “- mondja Darko Pervan, a Pervanovo Invest AB vezérigazgatója.

“Már most is nagy mennyiségű furnért vásárolunk a horvátországi Bjelin Otok testvércégünktől. A Spacva erdőben található tölgy furnérja kifejezetten a Välinge hosszú és széles Woodura padló gyártásához készült – kiváló minőségét és FSC tanúsítását ügyfeleink nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban és Ázsiában is nagyra értékelik, ahol saját értékesítési erőink nagyszerű munkát végeztek az edzett (felületkezelt) padlók ezen kategóriájának megjelenítésében. Hosszú távú céljaink teljesítése érdekében, hogy nagy mennyiségű padlót állítsunk elő és adjunk el Woodura fedőréteggel a világ különböző részein található gyárakban, elengedhetetlen, hogy a legfelső réteg anyagát már korán biztosítsuk. A megnövelt furnérgyártási kapacitás lehetővé teszi számunkra, hogy növeljük saját padlótermelésünket, valamint furnért szállítsunk Woodura engedélyeseinknek (licenceseknek).”- mondja Niclas Hakansson, az Välinge Innovation vezérigazgatója.

“Amikor az összes részvényt megszerezzük, a Vinkovci-ban lévő Spacva d.d. céget törlik, a cég új neve: Bjelin Spacva d.o.o. lesz. Ogulin, Bjelovar, Otok és Vinkovci termelőegységeink összehangolásával a tölgy nyersanyag hatékonyabban hasznosítható. A vinkovci furnérgyártást összehangoljuk az otoki furnérgyártással. Vinkovci és Otok furnérgyáraink az összes Spacva erdőben kitermelt furnér rönk 90%-át dolgozzák fel. A rövid szállítási távolság jelentős előnnyel jár a költségek és a termékek minősége szempontjából. A két furnérgyárban jelentős beruházásokat hajtunak végre, hogy a furnért a Woodura padlók gyártásához igazítsák és a kapacitást bővítsék. Bővítik és összehangolják a belovári gyártásunkkal az elemeket és a lamellákat a parkettához Vinkovciban. Vinkovci-ban bútorokat is gyártunk Välinge click technológiájával. Mindezen beruházásokkal és az FSC tanúsítású tölgy rendelkezésre állásával horvát cégcsoportunk az egyik vezető és legköltséghatékonyabb fenntartható fafeldolgozó egység lesz a tölgy nyersanyagok terén Európában. Amikor minden tervezett beruházásunk befejeződik, Horvátországban az alkalmazottak száma 1.700-ról körülbelül 2.500-ra nő, és értékesítésünk mintegy 500 millió euróra nő. A jövőbeni értékesítésünk 80%-a Woodura padló lesz, az új Ogulin 2 gyárunkból.”- mondja Stjepan Vojnic, a horvátországi Pervanovo vezérigazgatója.

Forrás: valinge.se
SzF: MM

Észrevétel:

A cikkben leírtak szerint csak a Spacva erdőből származó rönkből szeretnének dolgozni, így a magyarországi tölgy késrönk piacot lehet, hogy nem fogja érinteni ez a tulajdonosváltás és leendő beruházás. Persze sosem lehet tudni, hogy mit hoz majd a jövő.

Ugyanakkor e jelentős európai többlet fa paflóburkoló gyártókapacitás születése hatással lehet majd a hazai parkettagyártók piaci lehetőségeire. E valamiben speciális fa padlóburkolót – melynek felszíne igen vékony tölgy furnér kell legyen – nyilván azért nem nevezik parkettának, mert a parketta CEN s országonként honosított szabvénya csak akkor engedi a terméket parkettának nevezni, ha a fedőréteg ennél lényegesen vastagabb tömörfa. Az a vevő, aki a lamináltpadlót is összekeveri, összetéveszti a parkettával, persze lehet, hogy erre a termékre is úgy néz, mintha az parketta lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Elkészült a Dubaji Világkiállítás fából ácsolt magyar pavilonja

Következő cikk
shallow focus photo of brown firewoods

Csehország fakitermelése 36 millió köbméterStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések