FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elkészült a Dubaji Világkiállítás fából ácsolt magyar pavilonja

Magyarország 560 tonna fát szállított az arab országba, hogy Makovecz-stílusú épületben fogadhassa októbertől a látogatókat.

Az expón a magyar részvételt szervező társaság közleménye szerint a többszintes Magyar Pavilon az Expo 2020 “Mobilitás” kerületében található, és az egyetlen faszerkezetű épület az egész Perzsa öböl-menti régióban.

A pavilon hasznos alapterülete 1927 négyzetméter, építéséhez 560 ezer kilogramm fát használtak fel, a leghosszabb szerkezeti elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm. Dubajban ugyanakkor a fa teljesen ismeretlen mint építőanyag, ezért a szerkezetet Magyarországon egyszer már összeszerelték, mivel a helyszínen nem lehetett volna helyrehozni, ha valami nem megfelelően illeszkedik.

Az épületet Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, az Ybl-díjas Csernyus Lőrinc tervezte, megvalósításán száz ember dolgozott, köztük 17 magyar ács több hónapon keresztül. A 10,6 milliárd forinttos költségre tervezett pavilon kivitelezését a West Hungária Bau és az Épkar közös cége, a WHB-Épkar végzte.

Csernyus Lőrinc korábban a bokrétaünnepen kifejtette, hogy “a fa élő anyag, lélegzik, mozog, jelkép, szimbólum. Az építkezés történetének egyik archetípusa”, az organikus építészet örökségét pedig ugyanúgy szeretné átadni a fiatalabb generációknak, mint egykor neki adta át Makovecz Imre. Azt nehéz lenne megjósolni, hogy ez a gondolat mennyire lesz átütő az arab világban, ahol az érdeklődés sokkal inkább a legmodernebb technológiák, köztük például a három dimenziós nyomtatás felé fordul.

Érdekes lenne azt is vizsgálni, hogy mennyire nevezhető fenntartható gondolkodásnak 560 tonna fa több ezer kilométerre történő elszállítása, egy olyan korban, amikor az öko lábnyom csökkentése érdekében a helyi források felkutatása és felhasználása számít progresszív gondolkodásnak. hasonló világkiállítási pavilonok értelmes és költséghatékony újrahasznosítása pedig korábban többször is kudarcba fulladt.

A pavilon Magyarország vízkincseit mutatja majd be, az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt épületben a látogatók megismerhetik az ország egyedülálló vízkészletét, gyógy- és termálvizeit, azok jótékony egészségügyi hatásait.

A kivitelezési munkálatokat követően a a hatósági ellenőrzések vannak hátra, és a pavilonban helyet kapó állandó kiállítás megvalósításán dolgoznak a szakemberek a világkiállítás megnyitásáig.

A világjárvány miatt egy évvel elhalasztott Dubaji Világkiállítást 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban fokozott egészségügyi intézkedések mellett. A fél évig tartó eseményre 25 millió látogatót várnak az Expo szervezői, kérdés, mennyien vállalják majd a távoli utazás kockázatát.

Forrás: TervLap

Kapcsolódó:
EXPO 2020 Dubaj – magyar pavilon fából
A Magyar Pavilon fából épül. Központi témája a víz. Ugyanakkor a létesítmény érdekessége, hogy száraz technológiával készül, azaz építésénél nem használnak olyan technológiákat, amelyekhez víz kell.
(2020. 10. 20.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vendégként az erdőben

Következő cikk

Svéd tulajdonba került egy horvátországi furnérgyárStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések