FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fapadlók piaca 2023

Interior home styling classic and modern floor

2023-ban a többrétegű moduláris padlóburkolatok ipara folytatja az átállást, hogy jobban megfeleljen a természetes és fenntartható termékek iránti piaci keresletnek.

Növekvő fenntarthatósági megoldások, a termékminőség megőrzése

Az évek során a fenntarthatóság központi elemmé vált az MMF padlóburkolatok gyártásában. Az MMFA (Multilayer Modular Flooring Association – Többrétegű Moduláris Padlógyártók Szövetsége) tagjai felkarolják ezt anélkül, hogy szem elől tévesztenék a minőségi, autentikus és időtálló csúcstermékek előállításának szükségességét. Ezért fordul egyre több MMF padlóburkolat gyártó a fenntartható forrásból származó anyagok felé.

Néhány termék már néhány éve emelkedőben van. Ilyen például a merev klikkes padló, amely egyre népszerűbb a fogyasztók körében, köszönhetően a telepítés és karbantartás egyszerűségének, valamint az újrahasznosíthatósági potenciáljuknak.

Növekvő beruházások a kutatásba és fejlesztésbe

Az innováció is a tagjaink tevékenységének középpontjában áll, akik továbbra is beruháznak a kutatásba és fejlesztésbe, hogy innovatív, fenntartható megoldásokkal álljanak elő a holnap MMF padlóinak teljes életciklusa során. Folyamatosan keresik azokat az új technológiákat és anyagokat, amelyek lehetővé teszik, hogy termékeik megfeleljenek a vásárlóik által támasztott tartóssági, vízállósági, magas minőségi és esztétikai követelményeknek.

Az egészség is lényeges szempont a megújulásban, amelyet egyes tagok működtetnek. Ez azt jelenti, hogy több természetes nyersanyagot vonnak be. Az MMF-ágazat egyre inkább a megújuló anyagok, például a parafa, a fa, a természetes gumi és más típusú rostok felé fordul.

A nehéz időkben megnyugtató mintákra van szükség

Egy többszörös válságot átélni finoman szólva sem könnyű. A globális nehézségek miatt egyszerű, de funkcionális megoldások után vágyunk, amelyeket a melegség és a meghittség jellemez. Ráadásul a fenntarthatóság felé mutató trend éppúgy beszivárgott az esztétikai ízlésbe, mint a műszaki terméktervezésbe.

A fogyasztók kifejezték azt a vágyukat, hogy otthonukban újra kapcsolatba kerüljenek a természettel. A természetes elemek visszatérőben vannak, és a keresletet a lágy fadizájn, a nyugtató kőhatások, a lágy matt felületek, a rusztikus minták, valamint a finom csomók és repedések iránti lelkesedés jellemzi. A hagyományos kézművesség ünneplése kiegészíti a vásárlók és az iparágak körében egyaránt tapasztalható környezeti változást.

A 2023-ra prognosztizált színpaletta tovább erősíti ezt a kivételesen békés dekorációt. A semleges, világos, élhető színek a divatosak – képzelje el a könnyed pasztellszíneket, a lágy szürkéket és a meleg földszíneket, mindezt természetes matt felületkezeléssel koronázva. Az egyszerű padlóburkolatok hagyják, hogy a bútorok beszéljenek, és elősegítik a nyugodt légkört, amelyre a fogyasztó vágyik. 2023-ban az MMF padló még hitelesebbnek fog tűnni. Emellett egyre népszerűbbek a szélesebb deszkaformátumok, hogy nyugodtabb megjelenést teremtsenek a helyiségben, és az ikonikus halszálkás, ék alakú és díszes padlóburkolatok továbbra is a vásárlók kedvencei, hogy illeszkedjenek a modern belső terekbe. Az MMFA valóban mindenre gondolt az alapoktól kezdve.

Az MMFA-ról

A Többrétegű Moduláris Padlógyártók Szövetsége az európai vezető padlóburkolatgyártókat és beszállítóikat képviselő szervezet. A szövetséget 2012 októberében alapította hét európai padlóburkolatgyártó Münchenben, Németországban. Az MMFA vezetősége 2019 novemberétől Brüsszelbe költözött.

szerk/ford: Tóth János, forrás: MMFA 12-09

Előző cikk

Egyedi műalkotások az erdőből

Következő cikk

Lillafüredi kisvasút újraindul



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések