FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az európai fa raklap- és csomagolóipar célja a fenntarthatóság

Az Európai Fa Raklap és Csomagolóanyag Szövetség (FEFPEB) beszámolója a szervezet májusi online közgyűléséről. Témák: fenntartható, tanúsított fa; Körforgásos Gazdaság Cselekvési Terv; Tartamos Termék Kezdeményezés, Csomagolási Hulladék Irányelv; alapanyagok és a végtermék piaca; ISPM15; szervezeti ügyek.

Az európai raklap- és csomagolóanyag-gyártók azon dolgoznak, hogy néhány hónapon belül megfogalmazzák a fenntartható, tanúsított fa felhasználására vonatkozó célokat – állítja az Európai Fa Raklap és Csomagolóanyag Gyártók Szövetsége (FEFPEB). A lépés az egyik következő lépés a szervezet azon kezdeményezésében, hogy növelje a tanúsított fa használatát, és kiemelje az ágazat fenntartható és környezetbarát hitelességét.

Fons Ceelaert főtitkár a FEFPEB áprilisi online találkozóján, a hollandiai PEFC-cel kötött sikeres kísérleti programot követően elmondta, hogy a FEFPEB most stratégiát határoz meg a fenntarthatósággal és tanúsítással foglalkozó munkacsoportján keresztül. A célokat az európai nemzeti szövetségek segítségével határozzák meg. Kezdetben a gyártásra (nem a javításra) összpontosítanak, és a fenntarthatósági kérdések tudatosságától a különböző országok piaci dinamikájáig foglalkoznak a témával.

„Szorosan együttműködve nemzeti tagszövetségeinkkel arra törekszünk, hogy meggyőződjünk arról, hogy mennyi tanúsított fát használnak jelenleg raklap és csomagolóanyag gyártására, és együtt ambiciózus, de reális célokat tűzünk ki. Az iparág már jó úton halad afelé, hogy főleg minősített faanyagot használjon, de ezt a tendenciát fel akarjuk gyorsítani ” – mondta Ceelaert. „Célunk annak biztosítása, hogy egyre növekvő tendenciát tapasztaljunk tagjainknál, hogy egyértelműen bizonyíthassuk vállalkozásunk környezetvédelmi megalapozottságát, ugyanúgy, ahogy a B2C szektor már ezt teszi.” Hozzátette: a következő lépés a konkrét európai célok kitűzése. [B2C = business-to-consumer, tehát amikor a gyártó közvetlenül a fogyasztónak ad el. A Raklap esetén ez nem lehetséges, hiszen a végfogyasztó lakosság, stb. lényegében nem használ raklapot.]

Ezt követte Roeland Moens, a FEFPEB Végrehajtó Bizottságának tagja és a FEFPEB raklap rendszerek elnökének előadása az új Körforgásos Gazdaságra Vonatkozó Cselekvési Tervből (NCEAP) a fa csomagolóipar számára adódó lehetőségekről és veszélyekről szóló előadása. Moens részletesen ismertette a Tartamos Termék Kezdeményezés (amelynek célja az EU -piacon lévő összes termék magas környezeti jogosultságának biztosítása) folyamatában elért főbb változásokat, valamint a 2021. negyedik negyedévében várható a Csomagolási Hulladék Irányelv alapján készülő jogszabályokat. Kijelentette, hogy a FEFPEB proaktív az ipar képviseletében mindkét folyamatban.

A találkozó két ülésén a globális nyersanyagpiacok kivételes és egyre romló rendelkezésre állásáról és árairól volt szó.

Sampsa Auvinen, az EOS elnöke és CEI-Bois 2021–2022. időszakra megválasztott elnöke kiemelte Oroszország rönk kiviteli tilalmát, amely 2022. január 1-jén kezdődik, és várhatóan „agresszív” versenyt fog okozni más rönkforrásokért, különösen a kínai vásárlók részéről. Az amúgy is nehéz globális faellátási helyzet így még rosszabb lesz. Ez, valamint az olyan folyamatos tényezők, mint például a szúgradáció Közép-Európában, a szállítókonténerek mozgásának egyensúlyhiánya és az elérhetőségre gyakorolt általános nemzetközi nyomás valószínűleg belátható időn belül magasan tartják az árakat.

Alessandro Sciamarelli, az európai acélipart képviselő EUROFER piacelemzési és gazdasági tanulmányok igazgatója felvázolta a rendelkezésre állás problémáit és az áremelkedéseket ebben a nyersanyagban, amely a fa raklap- és csomagolóipar másik kulcsfontosságú alapanyaga. [Mármint a szeg.]

Brent J McClendon, az NWPCA (Nemzetközi Fa Raklap és Láda Szövetség) amerikai elnök vezérigazgatója előadást tartott az ülésen arról, hogy a nemzetközi facsomagolási ágazatban – többek között a Global Wood Packaging Forumon keresztül – folytatott együttműködés hogyan halad előre közös céljaival kapcsolatban, mint például a környezetvédelem.

További előadások a FEFPEB három órás találkozóján:

– Az ISPM15 végrehajtásának állapota a FEFPEB tagországaiban, amelyet a raklap javításra, az újra-hőkezelésére és a jelölési szabályokra összpontosítva a szabvány EU-hoz benyújtott harmonizációról szóló beadvány részeként állítottak össze.

– Olivier de Lagausie, a SEIL/GROW (Franciaország) főtitkárának előadása a könnyű anyagok csomagolási piacának fejleményeiről, beleértve a környezetvédelmi és higiéniai szempontokat.

– A FEFPEB jelentései, az európai statisztikákról, a szervezet pénzügyeiől és végrehajtó bizottságának összetételéről.

Forrás: FEFPEB 20-05-11
SzF: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti szakszemélyzet rendészeti előírásai

Következő cikk

Faállományokat taroltak a viharok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések