FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elkezd működni az ETIC, az Európai Faipari Konföderáció

Az ETIC tagjai Brüsszelben üléseztek február 15-én és jóváhagyták a szervezet stratégiáját és a 2022-2024. évi munkatervet.


A FATÁJ-ban 2021-05-20-án számoltunk be e szervezet születéséről, céljairól: Létrejött az ETIC, az európai faipar új hangja Brüsszelben. Most megismerhetjük munkatervüket.


Az ETIC fő “tartóoszlopai” lesznek az alábbiak:

  1. Az európai intézmények számára megbízható inputok nyújtása a saját Szakpolitikai Bizottság munkája alapján;
  2. Kiállás a faipari ágazatnak az EB napirendjén nagyobb és konkrét szerepeltetése érdekében:
    o A faipar többféle választ kínál a jelentős éghajlatváltozással szembenézésre és annak kezelésére, a kihívások leküzdésére;
    o A faipar teljes értékű “ökoszisztéma”, és joggal állíthatja, hogy támogatásra érdemes az Európai Újjáélesztési Alapból származó források elosztása során;
    o A faipar szereplője az új technológiák ipari/gazdasági/társadalmi modellek “Covid-19 utáni” kifejlesztésének.
  3. Szilárd kommunikációs tevékenységek kiépítése a fa felhasználásának népszerűsítése érdekében;
  4. Az uniós hatóságokkal, politikai döntéshozókkal és érdekelt felekkel folyamatos kapcsolattartás;
  5. A tagság fejlesztése;
  6. Modern és pénzügyileg fenntartható szövetség megszilárdítása, amely szilárdan támaszkodik az alapvető és igaz társulási elveken.

A célzott intézkedések négy fő munkafolyamata:

A) A hangsúlyt az olyan kulcsfontosságú szakpolitikai területekre helyezik, mint a nyersanyagellátás, a fenntarthatóság, az erdők és a biodiverzitás stratégiák, a fenntartható erdőgazdálkodás további támogatása és az erőforrások rendelkezésre állásának biztosítása mindig tudatosítva az erdők kulcsfontosságú többfunkciós szerepét. Különös figyelmet szentelnek az Európán kívüli országokba irányuló fakivitelnek, hogy megőrizzük a megfelelő az exportáramlások nyomon követését, az európai iparra gyakorolt hatás megfelelő felmérése és a szabad kereskedelem elvének megerősítése és az erőforrásokhoz való szabad hozzáférés elvét;

B) A második cselekvési terület a faalapú termékek ETIC-tanúsítási platformjának folyamatban lévő létrehozására vonatkozik, amelynek célja a nyersanyagot késztermékké alakító valamennyi feldolgozási fázis fenntarthatóságának hitelesítése. A platform működését rövidesen tesztelik és beindítják a faalapú ökológiai koporsók tanúsítási rendszerének bevezetésével, amely a portugál CNUF (Urna Ecológica Certificada) kezdeményezésen alapul, és a francia Bureau Veritas által végzett szigorú gyártási folyamat-ellenőrzést követi;

C) Jelentős szerepet szánnak az ipari kapcsolatoknak és a szociális ügyeknek, különös tekintettel a faipari szociális párbeszédre, amelynek keretében az ETIC vállalja, hogy proaktív lesz és fokozza erőfeszítéseit a faipari ágazat imázsának és vonzerejének javítását célzó kampányának előmozdítására, az ágazati szakszervezetek képviselőivel partnerségben.

D) A fakezeléssel kapcsolatos valamennyi kérdés pontos, 360°-os nyomon követése és a jelenlegi kezelőanyagok alternatíváival kapcsolatos kutatási eredmények. [FATÁJ: Ez bizonyára a faanyagvédelem témáját jelenti.]

A fent említett program végrehajtása érdekében az ETIC személyzetét professzionális kommunikációs és marketing csapat támogatja, és hamarosan néhány junior profi bevonásával erősödik. Az ETIC hamarosan az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az állandó képviseletek tárgyalópartnereihez fordul, hogy ismertesse napirendjét, és felhívja a figyelmet a tagok aggodalmaira és törekvéseire.

Az ülés végén, miközben bemutatta az ETIC honlapjának új kiadását (WWW.ETIC.WEBSITE), az elnök, Vítor Manuel Poças úr emlékeztetett a konföderáció alapértékeire, és hangsúlyozta, hogy az ETIC eltökélt szándéka, hogy “…… hozzájáruljon egy innovatív, tanúsított, nemzetközivé tett és fenntartható üzleti rendszer megerősítéséhez, amely képes harmonikusan előmozdítani Európa gazdasági, társadalmi, civil és kulturális növekedését……”.

Vitor Manuel Moreira Pocas – az ETIC és egyben az AIMMP (Portugál Faipari és Bútoripari Szövetség) elnöke

Kapcsolati adatok: ETIC – European Timber Industries Confederation Square de Meeűs, 40 – 1000 Bruxelles – info@etic.websitewww.etic.website ;

Forrás: ETIC


Honlapja mai állapota szerint a 2021. májusában alapított ETIC-nek 7 tagja van. (Magyarországon legalább 10 tag kell a hasonló szervezet alapításához.) Egy-egy szervezet Szlovéniából, Belgiumból, Portugáliából, az USA-ból és 3 szervezet Franciaországból. Ezek messzemenően nem fedik le a teljes faipart, még az európai faipart sem. Úgy tűnik a faanyagvédelem és a valamilyen ökológiai tanúsítási rendszer a fő téma, mely utóbbit a koporsógyártás szegmensében indítanák.

Honlapján nem látható, hogy közelebbről milyen viszonyban vannak a faipar és a bútoripar már működő, nagy hagyományokkal és jelentősebb tagsággal rendelkező európai szakmai szövetségeivel. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

PénTények a Falcotól

Következő cikk

EU biogazdasági stratégiája 10 éves



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések