FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faanyagvédelem hőkezeléssel

A svédországi Bergs Timber leányvállalata, a Bitus megkezdte a hőkezelt fa gyártását és értékesítését. A hőkezelt fa egy alternatív faanyagvédelem, és kiegészíti a Bitus meglévő termékeit, amelyek mind a nyomásimpregnált, mind a lenolajjal kezelt, mind a tűzálló fából állnak.

A hőkezelés azt jelenti, hogy a fa alapanyagot felmelegítik, ami az anyag tulajdonságainak javulását eredményezi. A kezelés a fát ellenállóbbá teszi a nedvességgel, penésszel, rovarokkal és rothadással szemben, miközben a fának egyedi sötétbarna színt ad, és fokozott alakstabilitást is biztosít. A fa hőkezelése bevált és fenntartható módszer, amely nem igényel kémiai adalékanyagokat.

A hőkezelt fa jó védelmet nyújt a nedvesség és a rothadás ellen, így alkalmas kültéri szerkezetekben, például homlokzatokon, fából készült fedélzeteken és hasonló alkalmazásokban való felhasználásra. A hőkezelés tűzvédelmi kezeléssel is kombinálható.

A Bitus leányvállalat a Bergs favédelmi termékköréhez tartozik, és Európa egyik vezető impregnált fatermék gyártója mind a svéd piacon, mind a különböző exportpiacokon.

A Bitus éves termelése körülbelül 150 000 m3 faanyag, amelyből körülbelül 60 000 m3 a saját márkás termék. A nagyobb részt több külső márkatulajdonos megbízásából gyártják.

A Bitusnak saját erős márkái vannak, amelyek közül a Bitus Scandex a legnagyobb mennyiséget tekintve, és magában foglalja a hagyományosabb típusú vagy a gyakran zöld impregnálásnak nevezett faanyagvédelem minden típusát.

A Bitus a hagyományos nyomóimpregnált termékek mellett speciális termékek széles választékát is kínálja. Ilyen például a Linax márka, amely NTR-kezelt fa, amelyet vákuumban lenolajjal tovább kezelnek.

A Burnblock márkanév alatt tűzvédelemmel kezelt faanyagot gyártanak különböző méretekben házépítéshez. Az üzleti tevékenységet a dániai Burnblock ApS-szel együttműködve végzik, amely kifejlesztett egy tűzvédelmi anyagot, amelyet impregnálással rögzítenek a fa alapanyagban.

Ezeket a speciális választékokat szerződéses alapon gyártják különböző termékek és védjegyek tulajdonosai számára.

Ezen kívül létezik néhány speciális választék különböző alkalmazásokhoz, beleértve a Thermowood (hőkezelt fa) és az Organowood (szilikonalapú nyomóimpregnálás).

szerk/ford: Tóth János, forrás: BERGSTimber / BITUS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Idén lesz 150 éves a TTJ

Következő cikk

Környezetbarát szigetelőrendszer



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések