FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPI (európai papíripar) statisztika 2020

Az európai papíripar sokat tett az emisszió csökkentésért és az újrafeldolgozásét. Az európai gazdaság lelassulása és az egészségügyi korlátozások miatt az európai papír- és kartonfogyasztás 2020-ban 5,3% -kal csökkent 2019-hez képest, összesen 71 millió tonnát tett ki. A Cepi tagjai 85,2 millió tonna papírt és kartont termeltek, ami 4,8%-os csökkenést jelent 2019-hez képest. Ez a csökkenő tendencia a világ számos más részén megfigyelhető volt, nevezetesen az Egyesült Államokban, Japánban, Brazíliában és Kanadában.

A Covid-válság felgyorsította a negatív és a pozitív tendenciákat is.

Az európai gazdaság lelassulása és az egészségügyi korlátozások ellenére az üzemek többsége megszakítás nélkül működött 2020-ban; még akkor is, ha egyesek az alacsonyabb kereslet miatt csökkent sebességgel működtek. 2020-ban a világjárvány felgyorsította a grafikai papírok strukturális csökkenését, de ösztönözte a csomagoló papírok, valamint az egészségügyi és háztartási papír gyártását. A grafikai papír teljes kibocsátása az újságpapírral együtt 19%-kal csökkent. A kiadók, az irodák és a kereskedelmi nyomtatás iránti kereslet drámaian csökkent. Ezzel szemben a csomagolópapír és -karton, valamint az egészségügyi és háztartási papírgyártás 2020-ban 2,1, illetve 3,1%-kal nőtt, miközben a speciális papír- és kartongyártás stabil maradt.

A csomagolópapír és a karton elengedhetetlen anyagok a szállításhoz, a gyógyszerek vagy élelmiszerek szállításához, és hasznot húztak az egészségügyi válsághoz kapcsolódó e-kereskedelem felgyorsulásából is. Az egészségügyi és háztartási minőségű termékek iránti kereslet a magasabb higiéniai követelményekből húzott hasznot, annak ellenére, hogy a „házon kívüli” piacokat érintik a korlátozások. A gazdasági lassulás és a papír- és kartongyártás csökkenése hatására a cellulózfogyasztás 6,4%-kal esett vissza. Az összes cellulóztermelés 4,7%-kal csökkent, míg a piaci célú cellulóz termelése változatlan maradt. [Magyarul cellulózról beszélünk, pedig a pulp szó az összes papíripari rostos félterméket jelenti (a nagyhozamú TMP-től a valóban tiszta cellulózig), csak így túl hosszú lenne kiírni.]

A nettó export a kisebb csökkenés ellenére is erős maradt

A piaci cellulóz exportja 2,8%-kal, míg a papír- és kartonexport 3,1%-kal csökkent, kisebb mértékben, mint a termelés és az import (-4,5%). A cellulózt, a papírt és a kartont együttvéve az exportra szánt termelés részaránya új magasságot ért el: 2020-ban 26%.

Fenntarthatósági teljesítmény a pályán

Miközben 2020-ban alapvető termékeket nyújtott az európai polgároknak, az európai papíripar teljesítette versenyképességi és fenntarthatósági menetrendjét. Annak ellenére, hogy a járvány 2020-ra befolyásolta az újrafeldolgozásra szánt papír rendelkezésre állását és minőségét, az európai újrahasznosítási arány 1,4 százalékponttal nőtt, és 2020-ban elérte a 73,9%-ot. Visszatekintve az 1998 óta elért haladásra – az első önkéntes kötelezettségvállalás alapévére a papír újrafeldolgozásáról szóló európai nyilatkozatban [1] – az újrafeldolgozás 40%-kal, azaz 16,0 millió tonnával nőtt. Az európai papíripar közvetlen CO2-kibocsátása 7,1%-kal csökkent 2020-ban, elsősorban a csökkent aktivitás, de az ipar szén-dioxid-mentesítésre irányuló folyamatos erőfeszítései miatt is. Ennek eredményeként a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás (egy tonna termékre) 2020-ban tovább csökkent, 3,1%-kal. Az energiafelhasználás tekintetében az üzemanyag-fogyasztás 62,2%-a megújuló energián alapult: fenntarthatóan kezelt európai erdőkből származó fás biomassza.

Büszkén jelentem be ma, hogy a kibocsátás csökkentésére és a megújuló energiák több felhasználására irányuló beruházásaink megtérülnek, tavaly 7,1%-kal csökkentik a közvetlen CO2-kibocsátásunkat. Továbbra is vezetünk a megújuló energiára váltó iparágak között, a megújuló energiák 2020-ban az elsődleges energiánk 62,2%-át tették ki. Az éghajlat-változási elkötelezettségünk ebben az évben még fontosabb, csak néhány nappal az Európai Bizottság „Fit for 2030” csomagja előtt. Ez gyökeresen átalakítja a szabályozási keretet annak érdekében, hogy 2030-ig nagyobb kibocsátáscsökkentést érhessenek el ”- kommentálta Jori Ringman, a Cepi főigazgatója.

A termelés 2022-ben a gazdasági fellendüléssel megélénkül

A jövőben a papír- és kartonpiaci kereslet kétségtelenül profitálni fog a 2021-re előrejelzett gazdasági fellendülésből. Az Európai Bizottság becslése szerint az EU gazdasága 2021-ben 4,2%-kal nő, és 2022-ben körülbelül 4,4%-ra erősödik. 2021 április végén a papír- és kartongyártás Cepi országokban 1,0%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

[1] Az Európai Papír-újrahasznosítási Tanácsot (EPRC) 2000 novemberében hozták létre ipari kezdeményezésként, hogy nyomon kövesse a magasabb papír-újrafeldolgozási célok elérése felé tett előrelépéseket.

A teljes CEPI 2020 statisztikai jelentés. (32 oldal, pdf, angol)

Forrás: CEPI
Sz.F: MM

Kiegészítés:

A jelentés a 18.oldaltól kezdődően foglalkozik az alapanyagokkal: fa, újrapapír, nem-fa alapanyagok. 3 táblázat a fára vonatkozóan:

Fafogyasztás: Fenyő hengeresfa, Fenyő apríték, Lombos hengerefa, Lombos apríték, Hengeresfa összesen, Apríték össen, Mindösszesen

Résarányok a fafogyasztáson belül. bal: fafajonként (nyír, eukaliptusz, bükk, juhar, egyéb lombos, erdeifenyő, luc, egyéb fenyő) jobb: eredet szerint (import hengeresfa, import apríték, hazai hengeresfa, hazai apríték)….
Fafogyasztás eredet szerint: hazai (zöld), import (sárga).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újra látható Szent István kardja a sólyi dombon

Következő cikk

EKÁER - fatermékek zöme a kockázatos besorolásban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések