FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPI közlemény: A cellulóz- és papíriparnak lehetővé kell tenni, hogy működjön.

A Cepi, az Európai Papíripari Szövetség és tagjai Európa-szerte határozottan reagáltak az Ukrajna elleni indokolatlan katonai agresszióra, és az ukrán nép iránti szolidaritás szellemében szolidaritást vállalnak ezekben a nehéz időkben. Támogatjuk az EU vezetőit a nemzetközi jog, az emberi jogok és a demokratikus értékek védelmében.

Az európaiak termékeinket alapvető fontosságú áruknak tekintik. De ezek biztosítása és a szokásos üzletmenet fenntartása nehéznek bizonyult. Ágazatunkat különösen súlyosan érinti az energiaárak megugrása. A cikk megírásának időpontjában számos európai papírgyár kénytelen volt leállítani a termelést vagy átmeneti leállásokat bevezetni. Ez a helyzet több mint 4 millió ember munkahelyét veszélyezteti, akik az európai erdészeti alapú értékláncban dolgoznak.

Az ellátási láncban jelentkező hiányosságok jelentős következményekkel járhatnak a cellulóz- és papíriparra nézve. A cellulózból és papírból készült mindenféle terméket, beleértve a csomagolóanyagokat és az alapvető higiéniai termékeket is, fennáll a fennakadások veszélye. Ez magában foglalja az élelmiszerek és gyógyszerek szállítását és eljuttatását is, többek között azokhoz a népességcsoportokhoz, amelyeknek a jelenlegi többszörös válsághelyzetben a legnagyobb szükségük van rá.

A Versailles-i Nyilatkozat a kritikus infrastruktúrák védelmére szólított fel, mi pedig most azt kérjük, hogy ágazatainkat [NACE 17, 18 és 02.10] ismerjék el több kritikus európai értéklánc alapvető beszállítójaként, és legyenek jogosultak állami támogatásra és kedvezményes gázszállításokra. Ez biztosítani fogja a társadalom számára létfontosságú ellátások folyamatosságát a kettős energetikai és biztonsági válság idején, és mivel az EU még mindig a Covid-19 egészségügyi válságból lábadozik.

A gázellátás további diverzifikálásának okait, ahogyan azt az EU Bizottsága és több tagállam is szorgalmazza, ágazatunk jól érti és támogatja. Az elmúlt évtizedben élen jártunk a zöldebb és hatékonyabb energiamodellre átállással kapcsolatos beruházások terén. Fontos azonban, hogy az új korlátozásokat pragmatikusan és igazságosan, valamint a különböző gazdasági ágazatok alapvető szerepének mély tiszteletben tartásával alkalmazzák.

Az orosz gázról és olajról, mint a gyártás alapanyagáról való leszoktatásra irányuló tervet a szükséges nemzeti és európai forrásokkal kell támogatni. A faalapú anyagok egyértelműen ilyen erőforrást jelentenek, és számos kapcsolódó ágazat már most elkezdte kihasználni a könnyen elérhető helyettesítő anyagainkat. Európa stratégiai függőségének kezelése során az állam- és kormányfők is hangsúlyozták a kritikus nyersanyagok fontosságát; a faalapú anyagok kulcsfontosságú alapanyagot jelentenek. A cellulóz és a papír, valamint ezek származékai a válság által érintett fosszilis anyagok körkörös, fenntartható és hazai előállítású helyettesítői lehetnek. Ide tartozik számos műanyagalapú termék, de a textíliák, a csomagolóanyagok, sőt az elektromos autók akkumulátorai is. A CO2-intenzív anyagok faalapú termékekkel való helyettesítésével 10%-kal, azaz évi 410 Mt CO2-egyenértékkel csökkenthetjük az EU kibocsátását.

Ahogyan azt a korábbi válságok idején is tettük, határozottan támogatni fogjuk az uniós intézmények és a nemzeti kormányok munkáját azzal, hogy ismételten elköteleztük magunkat az európai energia jövőjébe és növekedési modelljébe való befektetés mellett, valamint azzal, hogy rendszeresen tájékoztatjuk a papír- és cellulózágazat gazdasági helyzetének alakulásáról.

Forrás: CEPI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Figyelmeztetés

Következő cikk

Berek Világa Látogatóközpont



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések