FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EB javaslat: gázzavar esetén kötelező csökkentés – az ipar bizonytalansága

Az EU Bizottság kötelező csökkentésre vonatkozó javaslatai a gázellátási zavarok esetén nagyobb bizonytalanságot okozhatnak az ipar számára. Az Európai Bizottság ma (2022-07-20) közzétette a téli felkészültségi csomagot. A csomagban felvázolt intézkedések az európai polgárok és az ipar összefonódó igényeire reagálnak az energiaellátás romló helyzetével szemben. A csomagok nagyobb bizonytalanságot is eredményeznek, mivel a tagállamok által korábban kidolgozott vészhelyzeti tervek késői módosítását teszik szükségessé.

A ma bemutatott három dokumentum célja, hogy megvédje az uniós polgárokat, valamint a munkahelyeket és a gazdaság egészét az orosz gázszállítások megszakadásának hatásaitól. A Cepi által képviselt cellulóz- és papíripar alapvető szerepet játszik a kritikus termékek beszállítójaként. Mivel gyártása részben a gáztól függ, az iparág gázellátásának esetleges zavarai kihatással lennének az EU teljes logisztikájára, az élelmiszer- és gyógyszeripari papírcsomagolás, valamint az alapvető higiéniai termékek elérhetőségére. A papírgyárak gázellátásának leállása sok helyen azt is jelentené, hogy kevesebb hő állna rendelkezésre a több ezer embert ellátó távfűtési hálózatok számára. Ráadásul a papíriparban az újrahasznosítási műveletek szinte teljes egészében földgázra épülnek. A gázellátás korlátozása potenciálisan megzavarná a kapcsolódó hulladékgazdálkodási műveleteket és Európa vezető szállítási csomagolási értékláncának ellátását, amely nagymértékben támaszkodik az újrahasznosított tartalomra.

Most a kormányokon a sor, hogy szeptember végéig az EU Bizottság útmutatásával összhangban kiigazítsák nemzeti vészhelyzeti terveiket, és lehetőség szerint tegyék lehetővé az ideiglenes üzemanyag-váltást. Ennek során teljes mértékben ki kell használni az EU Bizottsága által az ipari kibocsátási irányelv alkalmazása tekintetében biztosított rugalmasságot. A csomag új kommunikációs része egyértelműen kimondja, hogy a gázkorlátozások és a gázadagolás csak végső esetben alkalmazható. A szintén ma közzétett kísérő jogalkotási javaslat azonban már tartalmaz rendelkezéseket az ilyen intézkedések kikényszerítésére, többek között a kötelező fogyasztáscsökkentés révén. Ez bizonytalanságot okoz, amihez jön még a nemzeti vészhelyzeti tervek újabb aktualizálása. Ezek a már meglévő tervek eddig az iparág saját előrejelzéseinek és felkészülési terveinek alapját képezték.

Az EU Bizottsága által kínált eszközök teljes körű kihasználásával a nemzeti kormányoknak most már szerepük van a gázpiacokra nehezedő nyomás enyhítésében, mielőtt a kötelező csökkentéseket ki kellene kényszeríteni. De hogy miként reagálnának, ha súlyos gázellátási zavarok lépnének fel, az most még nem világos. A földgázfogyasztás csökkentése érdekében a Cepi azt ajánlja, hogy a csökkentést az alacsony hatékonyságú, kizárólag villamos energiát vagy hőt termelő létesítményekkel kezdjék meg. A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés, más néven CHP vagy kapcsolt energiatermelés, amely a cellulóz- és papíriparban domináns, rendkívül energiahatékony módon használja a földgázt, és egyben a leginkább éghajlatbarát választás. Az alapvető termékek gyártásának folyamatossága érdekében fontos, hogy a tagállamok az energiaválságra adott válaszlépéseik során a teljes értékláncot is figyelembe vegyék.

Végezetül a nemzeti kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy a kritikus iparágak, például a cellulóz- és papíripar, az év vége felé megfizethető áron tudják megújítani a gázszerződéseket. A cellulóz- és papíripar készen áll arra, hogy önkéntesen támogassa az Európai Bizottság által felvázolt nemzeti intézkedéseket és a javasolt piaci alapú megoldásokat a stabil és kiszámítható energiaellátás fenntartása érdekében.

Jori Ringman, ügyvezető igazgató – Cepi (Confederation of the European Paper Industries): “Felszólítjuk a nemzeti kormányokat, hogy gyorsan hajtsanak végre olyan intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy iparágunk válság idején is képes legyen a létfontosságú áruk szállítására. A cellulóz- és papíripar előtérbe helyezésével a tagállamok nemcsak az uniós polgárok jólétét biztosíthatják most, hanem a zöld és energiahatékonyabb iparágak szerepét is erősíthetik a jövőbeli uniós gazdaságban. A papíripar tökéletes példa arra, hogy itt nem a polgárok védelme és az ipari termelés megőrzése közötti választásról van szó.”

Forrás: CEPI sajtóanyag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fokozott tűzveszély az erdőkben

Következő cikk

INTERFORST 2022 - tények



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések