FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Követés

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 84., 2021/30. adás

Látogatás az Agostyáni Arborétumban / Történelmi emlékhely Ostffyasszonyfán / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás / Vadvilág – Július végéhez közeledvén… / Madárdal mellé – zongoraszó az erdőben / Gasztro percek – Fürj rizottó

Látogatás az Agostyáni Arborétumban

Az Agostyáni Arborétum a Gerecse egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Budapesttől alig egy órára található. A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen több mint 30 hektáron elterülő növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban. Az élő fa gyűjtemény jelenleg közel 300 féle fa és cserje közössége. A kert egész területét a Bocsájtó-patak szeli ketté, mely hozzájárult, hogy az Arborétum 2004 óta Különleges Madárvédelmi Terület legyen. A területet kezelő erdészet számára különösen fontos az Agostyáni Arborétum fejlesztése, melynek kézzelfogható eredménye a kert szívében megbújó, használaton kívüli épület turistaszállássá alakítása.

Történelmi emlékhely Ostffyasszonyfán

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb első világháborús hadifogolytábora volt, a hazánk területén felépített Ostffyasszonyfai fogolytábor. A fogolytáborban működése alatt szerb, olasz, orosz és román hadifoglyok tízezrei fordultak meg. Az 50 000 hadifogoly befogadására alkalmas ” barakk-város” mára nyomtalanul eltűnt, helyét erdő borítja. A tábor lakóinak emlékét a fogolytábor egykori temetője őrzi mementóként. Az itt eltemetett több ezer hadifogoly sírjai között minden évben halottak napján, ökumenikus gyászszertartással és katonai tiszteletadással emlékeznek a háborúból soha haza nem tért, idegen földben nyugvó hősökre.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás

Erdészgenerációk sora gondozhat egy kijelölt területet, melynek fenntartása kemény munkát követel. Szükség is van az emberöltőket átölelő munkafolyamatra, hisz erdőségeink állapota csak ily módon tartható fent.

Vadvilág – Július végéhez közeledvén…

Akár még őszinek is nézhető a napfelkelte a párás fényjáték miatt, de a látvány csalóka: már reggel 5-kor is izzasztó 27 fok van. Egy idei születésű kis ravaszdi, Vuk kései leszármazottja kerül elénk elsőként. Életét már önállóan folytatja, kíváncsisága azonban még a kisgyerekekét idézi, ezért némi csalogató hanggal legszebb kölyökróka-felvételeinkhez áll modellt e kora reggeli órán.

Madárdal mellé – zongoraszó az erdőben

Hosszú, olykor izzasztó, de mégis testet feltöltő séták mellett kellemes, a természettel harmonizáló zongora dallamokat is rejthet az erdő zöldje. Ilyenkor aztán csak elég egy kényelmes zugot találni a magas fák takarásában és élvezni a muzsika andalító hangját.

Gasztro percek – Fürj rizottó

Vajdasági vadászatok után igazán nemes étek. Kellemes aromával elkészített vadszárnyas étel. A könnyű finom fürjhús és rozmaring, valamint a fehér bor zamata élményekkel teli időtöltést ad.

A teljes adás (26:00):

– Látogatás az Agostyáni Arborétumban
– Történelmi emlékhely Ostffyasszonyfán
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás
– Vadvilág – Július végéhez közeledvén…
– Madárdal mellé – zongoraszó az erdőben
– Gasztro percek – Fürj rizottó

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Előző cikk

Óriáspark épül Bécsben

Következő cikk

Fejlesztik a városi és települési erdőketStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share