FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fejlesztik a városi és települési erdőket

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldást jelent életünk jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez – közölte Nagy István agrárminiszter.

Nagy István agrárminiszter a Normafán az Eötvös Parkban faültetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a szén-dioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt. A fővárosi erdők megléte nem magától értetődő dolog, aktív szakmai munka szükséges a fenntartásukhoz. Az erdők nélkülözhetetlen testi-lelki felüdülést nyújtanak, amire egyre nagyobb a társadalmi igény is. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány időszakában 25-30%-kal nőtt az erdők látogatottsága, különösen a nagyobb települések környékén.

Kifejtette, a kormányzat kiemelt figyelmet fordít az erdők, és azon belül a városi erdők megőrzésére és fejlesztésére. Hangsúlyozta, az Agrárminisztérium 2020-ban a Településfásítási Programjával a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezését indította el. Ennek köszönhetően 1,5 milliárd forint felhasználásával, 1.350 településen összesen 36 ezer sorfát ültethetnek el a programban részt vevők. Emellett az állami erdőgazdaságok parkerdő-fejlesztési programot indítottak. Ennek eredményeként már az idén több mint 2.200 hektár erdőt minősítenek át, így 10%-kal növekedhet a nagyobb települések környékén lévő állami parkerdők területe. Csak a fővárosban és környékén a Pilisi Parkerdő Zrt. 620 hektár erdőt minősít át parkerdővé – tette hozzá.

Nagy István szerint az agrártárca célja, hogy a meglévő városi erdeink kezelése során minél nagyobb területen elsődleges szempontként jelenjen meg a lakosság rekreációs igényeinek kiszolgálása, valamint az erdők egészségvédelmi és klímavédelmi szerepe. Ennek érdekében a Budapesti Fejlesztési Központtal közösen dolgoznak a fővárosi és agglomerációs erdők fejlesztési tervén.

Forrás: AM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 84., 2021/30. adás

Következő cikk

Egyedülálló élmények



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések